Social

Se împlinesc 136 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş european cu străzile iluminate electric

Se împlinesc 136 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş european cu străzile iluminate electric

În urmă cu 136 de ani, timişorenii renunţau la lumina boemă asigurată de felinare şi lămpi cu ulei, în favoarea becurilor care inundau cu lumina lor, într-o clipită, cartierele cele mai ascunse ale oraşului.

În 12 noiembrie 1884, pentru a asigura protecţia cetăţenilor, în oraşul de pe Bega a fost pus în funcţiune un sistem de iluminat în întregime electric, compus dintr-o reţea de 59 de kilometri de cabluri care alimentau 731 de lămpi, o performanţă realizată în mai puţin de doi ani de către societatea Anglo-Austriacă „Bruch Electrical Company Ltd.”, cu sediul la Viena.

Astfel, Timişoara devenea primul oraş din Europa cu străzi iluminate electric, plasându-se în vârful avântului tehnologic din secolul al XIX-lea.

Pe timp de noapte, până şi cele mai înguste străduţe au devenit puncte luminoase pe harta oraşului, datorită lămpilor incandescente cu filamentul din cărbune, sporind protecţia dar şi confortul celor care se plimbau prin urbea de pe Bega la ore târzii. Iată cum întâmpina presa vremii inaugurarea acestui eveniment: „Lumina lămpii electrice este puternică şi întrece de departe pe cea a flăcării cu gaz; lumina este de tot blândă, aproape identică cu luciul lunei, nu numai că nu conturbă vederea ochiului, ci şi o îndulceşte oarecum“. („Luminătorul“, nr. 76/22 sept. – 4 oct. 1884).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*