Social

Breasla ghizilor cere lămuriri suplimentare despre înființarea Muzeului Revoluției la Timișoara

Breasla ghizilor cere lămuriri suplimentare despre înființarea Muzeului Revoluției la Timișoara

Asociația Breasla ghizilor salută implicarea Ministerului Culturii în înființarea Muzeului Revoluției la Timișoara, dar nu apreciază modul în care este abordată situația.

Revoluția de la Timișoara este poate cel mai interesant subiect pentru turiștii care vizitează capitala Banatului. De asemenea, menționăm că însuși publicul timișean și-a arătat interesul deosebit pentru acest subiect, lucru reflectat de rezultatul chestionarului pentru brand-ul județului Timiș realizat de APDT, sondaj în care Revoluția de la Timișoara a rezultat ca fiind definitorie pentru identitatea orașului.

 În declarațiile sale la Timișoara, ministrul Bogdan Gheorghiu specifică doar numele viitorului muzeu, dar nu ne spune prea multe despre aspectele practice: buget, termene de începere și finalizare, idei legate de concept (ce suprafață va avea, ce va cuprinde, ce metode de expunere se vor folosi).  Lansarea unui nume, care la rândul său este controversat (vezi ideile expuse de revoluționarul Corneliu N. Vaida) înainte a face orice alt demers, ne pare mai degrabă o declarație politicianistă făcută înaintea campaniei electorale pentru parlamentare. Mai mut decât atât, alegerea numelui unei singure victime le desconsideră pe celelalte. Și din acest motiv, muzee și memoriale renumite de profil nu poartă numele unei persoane: Auschwitz, Sighet sau Memorialul Holocaustului (Berlin), Memorialul Martirilor Deportați (Paris), Memorialul Genocidului Armean (Erevan) etc.

 ,,Rugăm decidenții politici să consulte asociațiile de revoluționari și victime ale Revoluției de la Timișoara și să vină cu un plan concret de lucru pentru un obiectiv de o asemenea importanță pentru Timișoara și România”, a declarat Ludovic Satmari, președintele asociației Breasla ghizilor.

Asociația Breasla Ghizilor a fost înființată în 2020 în Timișoara și reunește în prezent cei mai activi ghizi de pe piața de turism din vestul României. Scopul asociației este promovarea patrimoniului cultural și uman al Banatului precum și a turismului de calitate în regiune.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*