Social

Azi e Sfântul Luca, sărbătoare de cruce neagră. Ce nu ai voie să faci

Azi e Sfântul Luca, sărbătoare de cruce neagră. Ce nu ai voie să faci

Sfântul Evanghelist Luca este prăznuit în fiecare an pe 18 octombrie. Unul dintre cei mai mari evangheliști se trage din Antiohia Siriei cei mari, fiind un doctor foarte priceput, fiind de asemenea, un zugrav excelent. Istoria spune că Apostolul Luca l-a întâlnit Sfântul Apostol Pavel  și, datorită faptului că îl găsește pe Hristos, părăsește viață obișnuită pe care o ducea, și urmează calea sufletească.

Încă din vechime, de Sfântul Luca, se săvârșeau rituri menite să determine îndepărtarea lupului din preajma turmelor de oi. Era interzisă scoaterea gunoiului și a cenușii din vatră, pentru ca lupii să nu găsească cărbuni aprinși, care le-ar fi favorizat fecunditatea. De asemenea, în ziua cu pricina nu se pronunța cuvântul lup, termenul fiind înlocuit cu cel da gadină și nu se lucrau pieile de lână. Aceste practici populare se intersectau cu cele religioase, întrucât oamenii țineau post negru pentru a fi feriți de lupi.

De ziua Sfântului Luca nu este bine să te cerți, să înjuri sau să blestemi, pentru că aceste lucruri se vor întoarce împotriva ta. De Sfântul Luca este sărbătoare însemnată cu cruce neagră în calendar.

Sursa: a1.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*