Social

Proiecte în valoare de 7 milioane euro, finanțate în câteva cartiere timișorene prin GAL Freidorf

Proiecte în valoare de 7 milioane euro, finanțate în câteva cartiere timișorene prin GAL Freidorf

Asociația Grupul de Acțiune Locală Freidorf (GAL Freidorf), implementează  Strategia de Dezvoltare Locală în cartierele: Freidorf, Dâmbovița, Calea Șagului, Steaua, Fratelia și Iosefin. Valoarea Strategiei este de 7 milioane euro, banii fiind împărtiți în două direcții: proiecte hard, finanțate prin Programul Operațional Regional, care au ca principal beneficiar Primăria Timișoara. Aceasta din urmă a depus proiect pentru construirea unui nou corp de clădire la Școala Gimnazială nr. 13, în valoare de 850 mii euro, constând în construirea unei săli multifuncționale, la parter, iar la etaj vor fi amenajate câteva săli de clasă. De asemenea, această investiție are prevăzut dotările necesare astfel încât la finalul lucrărilor elevii și profesorii să beneficieze de cele mai bune condiții pentru desfășurarea actului didactic.

Tot în cadrul intervențiilor finanțate prin POR sunt deschise apeluri de selecție pentru construire/reabilitare/dotare centru multifunctional, având o valoare de 500 mii euro, construire/reabilitare/dotare centru socio-medical, având o valoare de 400 mii euro, parcuri și locuri de joacă, precum și construcție/reabilitare drumuri.

Cealaltă componentă a programului, partea soft, finanțată de GAL Freidorf, prevede investiții în capitalul uman din teritoriul SDL. Până în acest moment a fost depus un proiect care  finanțează de 30 start up-uri, precum și cursuri de formare profesională, în valoare de 1 milion euro. Acest proiect se află în faza de evaluare. De asemenea, vor fi finanțate proiecte ce prevăd consilierea, calificarea și recalificarea  persoanelor aflate în sărăcie și excluziune socială.

Educația ocupă un loc important în cadrul proiectului nostru. În  perioada următoare va fi finanțat un program de after school, în valoare de 400 mii euro pentru copiii aflați în prag de abandon, care provin din familii aflate în sărăcie.

Un nou proiect implementat de Grupul de Acțiune Locală Freidorf este „Sprijin pentru implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală a GAL Freidorf în domeniul sănătății și educației.” În cadrul proiectului sunt prevăzute mai multe activități:

În cadrul proiectului sunt prevăzute activități precum crearea și funcționalizarea unei platforme de telemedicină care să faciliteze accesul populației din cadrul teritoriului GAL Freidorf la serviciile medicale.

„Ne dorim ca prin intermediul acestei platforme cetățenii să nu mai fie nevoiți să meargă fizic la cabinetul medicului de familie, ci acele consultații preliminare să se desfășoare în mediul online, iar dacă se constată nevoia unei consultații amănunțite sa se stabilească o întâlnire fizică. În momentul de față, platforma se află în lucru, iar noi demarăm întâlniri cu medicii de familie din zona vizată pentru a primi un feedback de la ei”, a transmis Alexandru Iovescu, președintele Asociației Grupul de Acțiune Locală Freidorf (GAL Freidorf).

Tot în cadrul acestui proiect vor fi distribuite 25 de laptopuri către școlile din teritoriul acoperit de GAL Freidorf. În contextual actual, marcat de pandemia de COVID-19 și de faptul că multe școli își desfășoară activitatea online, dei de la Gal au stabilit că ar fi oportun să susțină copiii care nu au posibilități materiale, dar care înțeleg că școala este soluția pentru a reuși în viață.

Un alt aspect vizat de proiectul nostru este distribuirea a 150 pachete cu produse igienico-sanitare către persoanele defavorizate și informarea acestora în vederea prevenirii infectărilor cu SARS-COV 2.

Proiectul „Sprijin pentru implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală a GAL Freidorf în domeniul sănătății și educației” este finanțat de Primăria Timișoara prin Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.

Adora Beauty

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*