Sănătate

Cum scapi de alergia la ambrozie. Soluția simplă propusă de medici

Cum scapi de alergia la ambrozie. Soluția simplă propusă de medici

Dacă aveţi între 20 și 50 de ani, vă încadrați într-un grup cu risc ridicat de posibilă alergie la ambrozie. Aceasta chiar dacă nu ați mai avut până acum reacții exagerate.

Vorbim despre unul dintre cele mai agresive polenuri, amplificat, totodată, de noxele din oraşe. Din fericire, pentru acest tip de alergie există tratament curativ, nu doar medicamente care reduc simptomele.

Mască simplă chirurgicală nu vă protejează şi de polen. Măştile FP2 sau N95 sunt cele mai bune şi pentru polenuri. Până la 1 noiembrie, în aer găsim cantităţi uriaşe de polen de ambrozie. După această dată, e posibilă terapia.

Dr. Brânduşa Petruțescu, medic primar alergolog: „Când nu mai există polen în aer, deja putem începe desensibilizarea progresiv. Creştem doza, depinde cum tolerează pacientul.”

După 1 noiembrie, desensibilizarea la cel mai agresiv polen se face prin terapie standardizată, tot cu polen. În fiecare dimineaţă, veţi pune sub limbă o doză controlată de ambrozie.

Dr. Brânduşa Petruțescu, medic primar alergolog: „Treptat urmărim să obţinem toleranță, adică celulele implicate în rapunsul alergic să nu mai reacţioneze aberant şi să producă inflamaţia acesta şi să devină mai cuminţi.”

Există însă aşa numita memorie imunologică. Celule implicate în reacţia alergică îşi pot aminti şi peste ani că au avut o problemă cu ambrozia. Şi redevenin agresive. Această situaţie implică reluarea terapiei cu polen standardizat de ambrozie.

Nu lăsaţi reacţiile alegice necontrolate pentru că sunteţi candidaţi la astm alergic.

Pe lângă terapia specifică cu polen standardizat, există medicamente simptomatice care scad inflamaţia nasului. Dar nu se administrează mai mult de 10 zile!

Dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog: „Aceste picături nazale vasoconstrictoare fac să nu mai circule suficient sânge la nivelul nasului şi alterează apărarea locală. E un joc pe vascularizaţia nasului , va strica mucoasa, va detemina o rinită atrofică. Adică nu se poate apăra cum trebuie mucoasa nasului. Şi apar infecţii mai des. În plus, alergia nu e ţinută în control doar cu simptomatice.”

După 1 noiembrie, ambrozia descărcă în sol seminţe. Acestea rezistă şi sunt viabile până la 40 de ani. Aşadar dacă planta apucă să împrăştie seminţe, e imposbil să luptaţi cu ea, spun biologii. Singura modalitate de reducere a ambroziei esta ca primăvara, dacă o observaţi, să o smulgeţi. Altfel, e una dintre cele mai adaptate specii din natură.”

Alergia la ambrozie apare rar în cazul copiilor. Este însă cea mai frecventă alergie ale adulţilor, constatată între lunile iulie- noiembrie.

Sursa: stirileprotv.ro/stiri/csid

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*