Economic

ADR Vest, într-un nou proiect cu finanțare europeană

ADR Vest, într-un nou proiect cu finanțare europeană

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest este parte a unui nou proiect european, finanțat prin Programul Transnațional Dunărea (http://www.interreg-danube.eu/) – proiectul „CINEMA – Industrii creative pentru noile economii urbane în Regiunea Dunării”.

Revitalizarea zonelor urbane este o provocare cheie în Regiunea Dunării. Multe zone din interiorul orașelor suferă de dezertare ca urmare a transformării industriale, a schimbării obiceiurilor consumatorilor, suburbanizării etc.

Proiectul CINEMA are drept scop regenerarea urbană a acestor zone din Regiunea Dunării prin intermediul industriilor creative, prin dezvoltarea și testarea de modele, instrumente și servicii inovatoare bazate pe acțiuni de colaborare și inițiere între industria creativă și sectoarele economiei urbane – retail și afaceri mici.

În proiect sunt implicate municipalități, agenții pentru dezvoltare regională, organizații de suport pentru afaceri, IMM-uri, ONG-uri și universități din opt țări.

Partenerii vor dezvolta trei planuri pentru a sprijini formarea noilor centre și restructurarea vechilor economii urbane, care să răspundă provocărilor de mediu și sociale ale Regiunii Dunării, precum revitalizarea clădirilor abandonate și pustii ale orașelor, să dezvolte instrumente și servicii în vederea îmbunătățirii capacităților de inovare în industria creativă și economia urbană, cu accent pronunțat pe start-up-uri, să construiască o rețea durabilă de actori-cheie în dezvoltarea urbană și să pregătească un set de recomandări de politici transnaționale, inclusiv opt planuri de acțiune locală.

Vor fi concepute instrumente pilot pentru a aduce spiritul creativ și inovarea în sectoarele economiei urbane, pentru a inițializa cinci proiecte de colaborare intersectorială și crearea a trei centre de sprijin pentru industriile creative.

Valoarea totală a proiectului CINEMA este de 2.249.073 euro, din care cofinanțarea Uniunii Europene reprezintă 1.911.712 euro. ADR Vest dispune de un buget de 146.071 de euro.

Partenerii de proiect sunt: Camera de Comerț și Industrie din Slovenia (Lider), Agenția pentru Dezvoltare Regională a Regiunii Urbane Ljubljana (Slovenia),  Creative Industry Košice (ONG) și Agenția pentru Sprijinirea Dezvoltării Regionale Košice (Slovacia), Stuttgart Media University și Corporația pentru Dezvoltare Economică din Regiunea Stuttgart (Germania), Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest și Municipiul Reșița (România), Studio Komplekt și Municipiul Gabrovo (Bulgaria), Business Upper Austria – OÖ Wirtschaftsagentur GmbH, CIMA Consulting and Management LLC, Orașul Leonding (Austria), Agenția pentru Dezvoltare Regională Backa și Orașul Sombor (Serbia), Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord și Primăria Bălți (Moldova).

Perioada de implementare este iulie 2020 – decembrie 2022.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*