Sănătate

Pacienții infectați cu coronavirus au o şansă în plus de vindecare la Spitalul Babeş

Pacienții infectați cu coronavirus au o şansă în plus de vindecare la Spitalul Babeş

Medicii secției de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara au adaptat o tehnică folosită până acum în cazul bolnavilor cu BPOC (Bronhopneumopatie cronică obstructivă) sau a altor boli pulmonare, inclusiv astm bronșic sau boli cardiace, pentru a preveni hipoxia (insuficiență respiratorie) în cazul bolnavilor cu Covid 19.

Pacienţilor cu dificultăți de respirație li se montează un aparat de ventilatie non-invazivă. Cu ajutorul acestui dispozitiv, efortul respirator scade, iar pacientul respiră mult mai ușor. Ventilația non-invazivă (VNI) ajută pacientul să primească mai mult aer în plămâni, în timpul inspirului, de la un ventilator conectat printr-un tub la o mască ce acoperă etanș nasul și gura pacientului.

„Beneficiul pe care-l aduce dispozitivul este foarte mare și asta pentru că pacienții aflați la limita terapiei intensive reușesc după câteva zile să respire mult mai bine și astfel putem evita mutarea lor în Secția de Terapie Intensivă, evităm ventilarea mecanică sau chiar intubarea lor”, spune Ciprian Gîndac, medic primar ATI, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.

Aparatul non-invaziv pentru respirație este elementul intermediar între masca simplă de oxigen și ventilația mecanică. Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara beneficiază de 20 de asemenea dispozitive care, în prezent, sunt utilizate, în cea mai mare parte, de pacienții COVID 19 cu forme ușoare sau moderate care au dificultăți de respirație.

„Practic, prin folosirea acestui aparat, încercăm să descongestionăm Secția de Terapie Intensivă. Sunt pacienți aflați la limita criticului, dacă putem spune așa. După câteva zile de folosire a acestui dispozitiv, pacienții pot să revină la masca de oxigen și să rămână în salon, fără a fi nevoie de transferul lor la ATI, care presupune, de cele mai multe ori, folosirea ventilației mecanice”, spune Ciprian Gîndac, medic primar ATI, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara.

Astăzi, în secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara sunt internați 12 pacienți. În zonele roșii, Covid 19, ale spitalului, aparatul este folosit pentru cinci pacienți.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*