Social

Deşi trebuia să o facă şi până acum, RETIM spală pubelele doar în pandemie. Nemulţumirea FALT

Deşi trebuia să o facă şi până acum, RETIM spală pubelele doar în pandemie. Nemulţumirea FALT
Adora Beauty

Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara informează asociaţiile de locatari/proprietari că în conformitate cu legislaţia în vigoare operatorul de salubritate RETIM ECOLOGIC SERVICE S.A. TIMIŞOARA printre alte obligaţii contractuale, are şi obligaţia de a spăla în perioada de vară, de două ori pubelele.

Deşi această prevedere există de ani de zile până în vara aceasta nu s-a aplicat, transmite FALT.

Acum s-a început această acţiune, dar din păcate foarte multă lume nu ştie de această prestaţie a operatorului din mai multe motive:

-un motiv este slaba publicitate prin media;

-nici la factură nu s-a adăugat un fluturaş cu precizări;

-utilizatorii s-au obişnuit că nu toate obligaţiile operatorului de salubritate să fie respectate (vezi intervalul orar care trebuie scris în contract, punerea pubelelor la loc după golire etc);

-lipsa de simţ civic, adică de a nu mai permite să nu se ia bani pentru prestaţia care nu se execută.

S-a ajuns ca abia acum să înceapă spălarea pubelelor şi datorită faptului că autorităţile care apără consumatorii, cum ar fi Oficiul pentru protecţia consumatorilor au alte probleme mai importante şi nu mai au timp şi pentru noi ca cetăţeni care îi plătim din bani publici.

Nici autorităţile de reglementare cum ar fi ANRS nu le pasă. S-au declinat anumite competenţe unor organisme locale, cum ar fi ADID (Agenţia pentru Dezvoltare Intercomunitara Deşeuri), care au obligaţii, dar nu au şi pârghiile necesare de a se lupta cu operatorii care au regim de monopol.

Considerând foarte importantă acţiunea de spălare şi dezinfectare a pubelelor, FALT pune la dispoziţie graficul săptămânal de spălare pe străzi, cu ora de începere şi cu controlorul care supraveghează această operaţiune.

Din păcate graficul vine târziu şi până se aduce la cunoştinţă, cei programaţi la început de săptămână nu mai ajung la informaţie, e motivul pentru care solicităm ca aducerea la cunoştinţă a graficului să se facă cu o săptămână înainte de data aplicării.

FALT solicită tuturor preşedinţilor si administratorilor care doresc să se implice în această acţiune, să ia cunoştinţă de grafic, să monitorizeze respectarea lui, iar atunci când observă că strada lor e în grafic şi totuşi nu s-au spalat pubelele, să sesizeze în scris RETIM, ADID şi FALT.

Pentru operativitate vă rugăm ca sesizările să se facă şi pe telefon, cel mai rapid, pentru a putea interveni la respectarea obligaţiei pe care o are operatorul de salubritate.

Precizăm că operaţiunea de spălare se realizează în ziua în care se ridică deşeurile menajere, întâi se golesc pubelele în maşina obişnuită şi apoi o altă maşină vine din urmă şi spală pubelele.

Din acest motiv recomandăm asociaţiilor să nu pună imediat pubelele la loc, până nu se spală, iar dacă nu vine operatorul să le spele să anunţe telefonic imediat la controlor, la RETIM, ADID şi FALT.

Sperăm că dacă ne pasă şi acţionăm împreună vom reuşi să determinăm operatorul să respecte obligaţiile contractuale.

Referitor la obligaţia operatorului de a pune pubelele la loc, după golire, acolo unde nu se întâmplă aşa ceva, să se facă poze cu data şi ora şi să se sesizeze RETIM, ADID şi FALT cât mai urgent.

FALT precizează că dacă stăm pasivi, nu ne cerem drepturile, autorităţile nu fac nimic pentru noi, iar operatorii fac ceea ce ştiu ei mai bine pentru ei.

Foto: arhivă

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*