Social

A început restaurarea bisericii din Povergina, grav afectată de un incediu

A început restaurarea bisericii din Povergina, grav afectată de un incediu

Biserica de lemn din Povergina a trecut în urmă cu 5 ani printr-un incendiu, ceea ce a dus la distrugerea turlei, carbonizarea pereților interiori ai navei bisericii, precum și a picturii. Din lipsă de fonduri aceasta nu a putut fi refăcută, însă recent a fost câștigat un proiect finanțat de către Institutul Național al Patrimoniului (INP), ceea ce permite demararea procesului de restaurare și conservare a bisericii monument.

Recent, un grup de profesori, peisagiști și tineri arhitecți și restauratori de la Facultatea de Arte și Arhitectură din Timișoara s-a întâlnit la Povergina pentru a discuta despre modalitățile de restaurare a bisericii de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Scopul primei întâlniri a fost acela de a găsi soluții pentru a se elabora o documentație tehnico-economică necesară salvării acestui monument al patrimoniului satului bănățean din secolul al XVIII-lea.

Din partea Arhiepiscopiei Timișoarei a fost prezent diac. Ing. Timotei Anișorac, consilier în cadrul sectorului Patrimoniu al eparhiei. La aceste discuții au participat și credincioși din Povergina alături de preotul paroh Ioan Lazăr.

Biserica din Povergina va fi restaurată prin acest proiect finanțat prin fonduri nerambursabile de INP, faza DALI, în cadrul subprogramului Elaborare a documentaţiilor tehnico-economice pentru intervenţii asupra monumentelor istorice. Valoarea acestui proiect este de 116 820  lei, iar termenul limită pentru finalizarea studiilor este 15 decembrie 2020. Beneficiarul proiectului este Parohia Ortodoxă Română Bunea Mare, filia Povergina.

Biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Povergina datează din anii 1782-1783. Este construită din lemne de stejar îmbinate la colţuri în „coadă de rândunică”. Pereţii exteriori sunt acoperiţi cu lipitură de pământ. Fundaţia este din piatră de carieră. Absida altarului are şase laturi. Pictura a fost realizată de unul dintre cei mai importanți zugravi din Banat, Gheorghe Diaconovici, cel care face tranziția între pictura bizantină și cea occidentală. Totodată, acest pictor este tatăl unuia dintre fondatorii învățământului bănățean, filologul Constantin Diaconovici Loga.

Împreună cu celelalte 15 biserici de lemn din zona Făgetului, biserica din Povergina constituie o componentă de bază a patrimoniului cultural al Banatului, fiind un monument reprezentativ pentru arhitectura lemnului din Zona de Vest a României.

Sursa: Mitropolia Banatului

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*