Național

Reguli noi pentru vânzarea în vrac a pâinii și a produselor de panificație

Reguli noi pentru vânzarea în vrac a pâinii și a produselor de panificație

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a emis un proiect de ordine care a fost pus în dezbatere publică. Mai precis, proiectul de ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) vine cu anumite condiții cu privire la vânzarea în vrac a pâinii și a produselor de panificație.

Așadar, potrivit proiectului produsele de panificație și pâinea care nu vin ambalate vor trebui vândute prin intermediul “vânzării asistate”. Mai precis, oamenii nu vor mai putea atinge pâinea înainte de a o cumpăra ci vor trebui să apeleze la un angajat al magazinului.

Potrivit proiectului, va fi interzisă “comercializarea pâinii şi a produselor de panificație nepreambalate prin «autoservire», către fiecare consumator”.

Magazinele sunt obligate să afișeze următoarele informații, atunci când vând pâine sau produse de panificație la vrac:

    denumirea sub care se vinde produsul;

    numele furnizorului;

    cantitatea netă/ bucată;

    prețul de vânzare cu amănuntul, exprimat în lei/ bucată;

    prețul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/ kg.

    componentele cu efecte alergene (substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă).

Atunci când vor vinde produse neambalate, fie direct, în magazine sau restaurante, fie pe internet, comercianții vor trebui să-și informeze clienții cu privire la prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă în respectivele produse, apare într-un proiect de ordin aflat în dezbatere la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Proiectul stabilește, într-o primă fază, faptul că “[i]ndicarea substanţelor sau a produselor care pot cauza alergii sau intoleranţă (…) se face astfel încât informaţiile să fie disponibile şi accesibile direct la locul de desfacere/ oferire a produselor alimentare nepreambalate sau, în cazul comercializării la distanţă, înaintea achiziţionării produselor alimentare”.

Informațiile despre substanţele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranţă trebuie, potrivit proiectului, să apară într-un loc vizibil, uşor accesibil, lizibil, de neşters şi nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice.

Sursa: capital.ro


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*