Social

Angajații stațiilor hidrologice din Timiș și Caraș-Severin sunt în alertă după ploaia de marţi seară

Angajații stațiilor hidrologice din Timiș și Caraș-Severin sunt în alertă după ploaia de marţi seară

Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) informează că în urma atenționărilor hidrometeorologice emise marţi pentru zona Banatului, în cursul serii și al nopții, au căzut precipitații deosebit de importante în bazinele hidrografice Bârzava și Caraș.

Astfel, pe râul Bârzava, la stația hidrometrică (s.h.) Gătaia s-au înregistrat precipitații totalizând 127,3 l/mp, iar pe afluentul său, râul Fizeș, la s.h. Tirol, precipitațiile au totalizat 88,1 l/mp. La ora 7.00, creșteri de debite și niveluri au fost semnalate doar pe râul Fizeș, acesta fiind pe cod galben de inundații, fiind depășită cota de atenție.

Pe râul Ciornovăț, afluentul râului Caraș, precipitațiile de 77,5 l/mp, înregistrate la s.h. Comorâște, au dus la creșterea nivelului și al debitului râului Ciornovăț, în această dimineață fiind în cod galben de inundații, având cota de atenție depășită.

În alte bazine hidrografice, deși au fost precipitații abundente, momentan nu sunt înregistrate depășiri de debite sau niveluri.

Cele mai importante cantități de precipitații au fost înregistrate la stațiile hidrometrice: Șemlacu Mare (de pe râul Moravița)-72,1 l/mp, Moniom (pe râul Bârzava) – 63,5 l/mp,  Secășeni (pe râul Dognecea, afluent Caraș) – 62,6 l/mp,  Milcoveni (pe râul Vicinic, afluent Caraș) – 54, 5 l/mp și Fârdea (de pe râul Gladna, afluentul Begăi) – 52,8 l/mp.

În perioada următoare se așteaptă creșteri de debite și niveluri ca urmare a propagării viiturilor formate pe bazinele hidrografice care au înregistrat precipitațiile puternice amintite, mai ales în bazinele Bârzava și Caraș.

Angajații stațiilor hidrologice, ai formațiilor de lucru ale SGA Timiș și Caraș Severin, și cei ai Dispeceratului rămân sub alertă, pâna la trecerea tuturor avertizărilor și atenționărilor hidrologice. Spațiul hidrografic Banat este sub atenționare hidrologică cod galben până azi, 19.08.2020, ora 14.00.

Specialiştii ABA Banat monitorizează în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă din spaţiul hidrografic Banat vizate de atenționarea hidrologică în vigoare.

ABA Banat recomandă populației ca în această perioadă, să nu circule în apropierea râurilor aflate sub avertizare și să nu  desfășoare activități în sau în proximitatea cursurilor de apă aflate sub avertizare.

OBSERVATII:    zona îndiguită- vorbim de atingerea Fazelor  de apărare ( FI, FII, FIII)

                     zona neîndiguită – vorbim de atingerea Cotelor de apărare ( CA, CI, CP)

                      F I = CA= cod galben ; FII = CI = cod portocaliu; F III = CP = cod roșu

Foto: arhivă

Adora Beauty

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*