Sănătate

Coronavirusul se poate transmite sau nu prin mâncare? Răspunsul dat de OMS

Coronavirusul se poate transmite sau nu prin mâncare? Răspunsul dat de OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a explicat că noul coronavirus nu se poate transmite prin alimente, răspunzând astfel Chinei, care a precizat că a descoperit Sars CoV-2 în alimente de import.

Specialiştii apreciază că virusul care provoacă boala COVID-19 ar putea fi găsit pe ambalajele produselor, însă nu în mâncare.

„Nu credem că coronavirusul se poate transmite prin alimente. Dacă am înţeles bine, China caută virusul pe ambalaje, a testat sute de mii şi a găsit foarte puţine, sub 10 (eşantioane) pozitive”, a explicat, potrivit agerpres.ro, cercetătoarea Maria Van Kerkhove.

Totuşi, a mai spus reprezentanta OMS responsabilă cu maladiile emergente, „ştim că (virusul) poate rămâne o vreme pe suprafeţe” şi “am dat indicaţii, împreună cu FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură), cu privire la normele de securitate şi muncă” în sectorul alimentar.

„Oamenii nu trebuie să se teamă nici în ce priveşte alimentele, nici ambalajele alimentare sau lanţul alimentar”, a asigurat Michael Ryan, director pentru situaţii de urgenţă la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

În plus, însă, specialistul a făcut un apel la populaţie să nu uite de cele mai simple şi sigure măsuri de prevenţie a coronavirusului, respectiv spălarea pe mâini şi atenţie la sau procesarea alimentelor.

„Alimentaţia noastră în ce priveşte COVID este sigură: nu există date care să demonstreze că alimentele sau lanţurile alimentare participă la transmiterea virusului”, a adăugat Ryan.

„Nu trebuie exacerbate astfel de informaţii, oamenii se tem deja destul de pandemie”, a conchis responsabilul OMS.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*