Administrație

O nouă acţiune de deratizare şi dezinsecţie terestră la Timişoara

O nouă acţiune de deratizare şi dezinsecţie terestră la Timişoara

Primăria Timişoara, în baza contractului încheiat cu S.C. CORAL IMPEX S.R.L. Ploieşti, transmite că în perioada 18 – 31 august  se vor executa servicii de deratizare şi dezinsecţie terestră şi pe domeniul public al oraşului.

Produsele folosite sunt:

  • Cymina Plus, avand substanţa activă Cipermetrin, pentru combaterea ţânţarilor adulţi
  • Vectobac WG avand substanţa activă Bacillus thrugiensis, pentru combaterea larvelor;
  • Agrorat Pellet, având substanţa activă Brodifacoum, pentru combaterea rozătoarelor

Tratamentele  de dezinsecţie terestră se aplică între orele 21:00- 5:00, pe timpul noptii, atunci când circulaţia este redusă si insectele sunt active. Crescătorii de albine sunt rugaţi ca în perioada menţionată să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării albinelor, respectiv scoaterea stupilor de albine în afara ariei de stroipire. În caz contrar Primăria Timişoara şi SC Coral Impex sunt absolvite de orice responsabilitate. Substanţele utilizate sunt avizate de Ministerul Sănătăţii.

“Rugam cetăţenii  să evite să treacă sau sa stea în zona de acţiune a utilajelor în timp ce acestea pulverizează soluţii de combatere a ţânţarilor şi larvele acestora pentru a evita eventualele incidente neplăcute”, au transmis reprezentanţii municipalităţii.

Substanţele fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 14 (Rodendicide) respectiv Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor) si sunt avizate de Comisia Nationala pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sanatatii şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii .

Personalul implicat in execuţia serviciilor este calificat în funcţia de agent D.D.D., în  conformitate cu  legislatia în vigoare si este dotat cu echipament de protectie corespunzator.

Pentru ca tratamentele să aibă o eficienţă ridicată, facem un apel la toţi cetăţenii municipiului să ia măsuri urgente de efectuarea curăţeniei în gospodăriile proprii şi lucrari de combatere a muştelor, ţânţarilor şi a altor insecte producătoare de disconfort .

Totodată amintim prevederile HCL nr. 371/2007 modificată şi completată, cap. VI, Reglementări privind combaterea vectorilor – rozătoare, insecte, dăunători – pe raza Municipiului Timişoara, art. 24, :

„constituie contravenţie şi se sancţionează contravenţional cu amendă de la  500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte:

  1. a) neefectuarea, înainte de începerea lucrărilor de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie, a lucrărilor de salubrizare şi igienizare a spaţiilor proprii de depozitare a deşeurilor menajere, a spaţiilor interioare şi exterioare din jurul clădirilor;
  2. b) neefectuarea lucrărilor de deratizare şi dezinsecţie imediat ce se constată apariţia de rozătoare (şoareci, şobolani) şi/sau insecte (ţânţari, muşte, gândaci), etc;
  3. c) neexecutarea lucrărilor de deratizare, dezinfecţie sau dezinsecţie, odată cu acţiunile organizate şi coordonate de Primăria Municipiului Timişoara, prin operatori în domeniu;
  4. d) neluarea măsurilor de combatere a dăunătorilor din spaţiile verzi;
  5. e) executarea unor lucrări de dezinsecţie sau aplicarea de pesticide fără autorizare precum şi a substanţelor care afectează insectele polenizatoare”

În cazul in care conditiile meteorologice vor împiedica desfasurarea acestei actiuni, perioada de efectuare a activitatii de dezinsecţie va fi prelungita.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*