Administrație

Întâlnire de lucru a conducerii ANANP cu primarii din Timiș/VIDEO

Întâlnire de lucru a conducerii ANANP cu primarii din Timiș/VIDEO

Delegația Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) s-a întâlnit joi cu reprezentanții UAT-urilor din județul Timiș.

Comuna Sandra a găzduit evenimentul, unde au fost prezenți circa 55 de primari de comune și orașe. Aceștia au fost informați despre aspectele privind partea de avizare și de reglementare, modalitățile de management aplicat în mod unitar la nivelul întregii țări. S-au dezbătut problemele inerente care apar în relația dintre ANANP – UAT-uri, prezentându-se soluțiile de rezolvare a lor în acord cu legislația curentă.

Conducerea ANANP și-a propus să se întâlnească cu conducerile UAT-urilor din fiecare județ, în scopul identificării și implementării celor mai bune metode pentru asigurarea unui management eficient al ariile naturale protejate ale României. La eveniment a fost prezent alături de senatorul PNL Alina Gorghiu și alți lideri ai PNL, și Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe. “Guvernul României își propune să sprijine toate comunitățile locale din țară. Astăzi sunt în Timiș pentru că am dorit să îi informez pe toți primarii județului despre programele noastre: iluminatul public stradal cu led, eficientizarea energetică a clădirilor. Am lansat acest brand <<Produs în arii naturale protejate>> prin care toți producătorii locali care își desfășoară activitatea în situri natura 2000 vor avea un avantaj pe linia de finanțare care va fi lansată în luna august, fonduri europene, cu granturi de până la 200 mii euro pentru producătorii locali. Agenția Națională pentru Arii Protejate a lansat un ghid și o procedură prin care toți acești producători pot să se înscrie, evident că ei vor fi promovați și pe platforma ministerului, ulterior vor beneficia de un punctaj în plus la evaluarea proiectelor”, a subliniat Costel Alexe, ministrul Mediului.

Prezenți la eveniment au fost circa 55 de primari, din cele 63 de arii protejate din Timiș.“Mă bucur că această sesiune a avut loc în județul Timiș, în comuna Șandra. A fost o întâlnire cu toți primarii care dețin arii protejate, în număr de 63. E o chestiune care a început în urmă cu 2 luni și anume, promovarea s-a făcut la București. Atunci au stabilit că în fiecare județ va avea loc o sesiune pe această problematică. Sunt mulți primari care doresc să iasă din aceste arii protejate pentru că nu beneficiază de subvenții APIA spre alții care nu au arii protejate și beneficiază de aceeași subvenție. În plus, sunt și doritori care vor să intre pentru protejarea și conservarea tradițiilor care există în anumite localități. Nu e cazul localității Șandra, nu face parte din arii protejate, dar doresc intravilan acest centru să îl introduc ca și arii protejate pentru ca să nu intervină modificări asupra acestui centru care este monument. Concluziile acestei întâlniri sunt următoarele: în primul rând, acesti producători din ariile protejate vor certifica anumite produse. Iar aceste produse odată certificate vor avea o subvenție destul de consistentă de la UE și vor fi promovate în supermarketurile din România”, a transmis primarul comunei Șandra.

La rândul său,  președintele CJT, Călin Dobra  a adăugat că: “E un demers foarte bun prin prisma faptului că până nu demult aceste arii protejate erau în custodia unor ONG-uri, instituții private, iar în acest moment ariile protejate sunt sub coordonarea Agenției Naționale ceea ce dă posibilitatea dezvoltării și colaborării cu instituțiile mult mai bine”.

 

 

 

 

 

 

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*