Social

Timişul, în topul judeţelor cu accidente de muncă

Timişul, în topul judeţelor cu accidente de muncă

 Ministerul Muncii a transmis o centralizare a datelor din România cu privire la accidentele de muncă petrecute în primul trimestru din an. Se pare că numărul acestora a crescut cu aproape 50% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Un număr de 746 de persoane au suferit accidente de muncă în primul trimestru din acest an, cu 48,9% mai puţine faţă de aceeaşi perioadă din 2019, iar dintre acestea 12 şi-au pierdut viaţa, conform datelor centralizate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).

Cele mai multe accidente de muncă s-au înregistrat în sectoarele: comerţ cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor (48 de accidentaţi, echivalentul a 6,4% din totalul accidentaţilor din economia naţională), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (47 accidentaţi, 6,3% din total) şi construcţii de clădiri (47 de accidentaţi, 6,3% din total).

Sectoarele unde au fost consemnate cel mai mare număr de accidente de muncă mortale au fost: construcţii de clădiri – 3 accidentaţi mortal, reprezentând 25% din totalul accidentaţilor mortal, silvicultură şi exploatare forestieră şi transporturi terestre şi transporturi prin conducte – cu câte doi accidentaţi mortal.

Un număr mare de accidentaţi în muncă s-a înregistrat în primele trei luni ale anului 2020 în Bucureşti – 66 accidentaţi reprezentând 8,8% din totalul accidentaţilor pe ţară, şi în judeţele Braşov – 66 accidentaţi (8,8% din total), Timiş (41 accidentaţi, 5,5% din total) şi Maramureş (39 accidentaţi, 5,2% din total).

Din punct de vedere al vârstei persoanelor accidentate, analiza accidentelor de muncă a evidenţiat faptul că persoanele cu vârsta cuprinsă între 50- 60 de ani au deţinut ponderea cea mai mare, de 31,8%, urmate de persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 – 50 de ani, cu o pondere de 25,5% din totalul persoanelor accidentate în primele trei luni ale anului 2020.

Persoanele din grupa de vârstă 50 – 60 de ani au ponderea cea mai mare, de 58,3% din totalul accidentaţilor mortal.

Pe de altă parte, din punct de vedere al vechimii la locul de muncă al accidentaţilor, a rezultat faptul că 68,3%, adică 509 de lucrători din totalul accidentaţilor, erau persoane cu vechime de până la 5 ani (din care 42,6%, adică 318 lucrători accidentaţi cu vechime la locul de muncă între 1 şi 3 ani), iar cei din grupa de vechime 5 – 10 ani au reprezentat 13,9% din totalul accidentaţilor.

Sursa: capital.ro


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*