Sănătate

Dr. Musta atrage atenţia: Dacă nu se iau nişte măsuri foarte rapide şi stricte, vom asista în continuare la creşterea numărului de cazuri

Dr. Musta atrage atenţia: Dacă nu se iau nişte măsuri foarte rapide şi stricte, vom asista în continuare la creşterea numărului de cazuri

Situaţia cazurilor cu coronavirus nou anunţate zilnic creşte într-un ritm accelerat. Focarele se extind fără a putea fi controlate, iar soluţiile pentru a limita răspândirea virusului sunt restricţiile de circulaţie şi de adunare a persoanelor. Două astfel de restricţii au fost date în două localităţi din Prahova, respectiv Giurgiu, unde s-a luat măsura de carantinare a acestor zone, după ce mai mulţi localnici au fost depistaţi cu virusul. Locuitorii din zonele în care este impusă carantina trebuie să poarte măşti în aer liber şi să aibă un motiv justificat pentru a părăsi localitatea. Iar situaţia s-ar putea repeta în mai multe localităţi mici din ţară, în funcţie de evoluţia focarelor.

„Închiderea localităţilor este o soluţie pentru localităţi mai mici. În cele mai mari trebuie identificate focarele şi izolate pentru că altfel se extind. Dacă  acum distribuţia focarelor este uniformă, dacă nu se iau măsuri rapide, aceste focare se vor propaga şi în zone în care este  cât de cât linişte şi vom avea o problemă majoră”, a spus pentru Ziarul Financiar medicul Virgil Musta, şeful secţiei de boli infecţioase a Spitalului Victor Babeş din Timişoara. El a precizat că relaxarea din ultima perioadă şi nerespectarea regulilor de igienă şi protecţie au adus numărul de infectări la peste 1.000 de cazuri zilnice.

„Cred că toate aceste elemente au dus la numărul mare de cazuri şi situaţia dificilă este că acest număr mare creşte exponenţial. Dacă nu se iau nişte măsuri foarte rapide şi poate nepopulare, foarte stricte, vom asista în continuare la creşterea numărului de cazuri. Va trebui să izolăm toate focarele, să nu mai permitem să existe activităţi care din păcate sunt focar de infecţie şi în continuare să explicăm oamenilor importanţa de a fi responsabili, a respecta regulile”, a spus Virgil Musta.

În total, azi sunt 1.119 pacienţi nou confirmaţi cu virusul, cel mai mare nivel de la debutul pandemiei în România.

„Numărul mare de cazuri este din cauză pe de-o parte a relaxării, din faptul că oamenii nu mai respectă cere trei reguli de aur pentru prevenirea îmbolnăvirilor, şi anume distanţarea socială, purtarea măştii şi igiena personală. Motivele sunt din cauza relaxării, dar şi din cauza acestor trenduri care au bulversat societatea. Lumea a început să nu mai creadă în existenţa virusului, în severitatea bolii”, a mai precizat medicul.

Tratarea şi recuperarea pacienţilor de la ATI este dificilă şi pe termen lung, astfel că o posibilă creştere necontrolată a numărului de cazuri, cum a fost în ultima săptămână, pune presiune în special pe secţiile unde sunt internaţi bolnavii cu probleme grave.

„Situaţia la terapie intensivă este critică şi acolo de fapt este problema majoră pentru că dacă o formă uşoară se mai poate izola la domiciliu, poate trata, formele critice şi severe nu pot fi internate decât în spital şi în zone unde există oxigen, echipamente specializate şi nu sunt atât de multe încât să facă faţă tuturor cazurilor”, a precizat medicul Virgil Musta.

Sursa: zf.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*