Administrație

Ce a discutat ministrul Agriculturii cu fermieri şi primari din Timiş

Ce a discutat ministrul Agriculturii cu fermieri şi primari din Timiş

Prezent joi în judeţul Timiş, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a avut o întâlnire cu mai mulţi fermieri şi primari.

“Pentru că de multe ori, ideile de la firul ierbii se dovedesc cele mai potrivite, consider că problemele întâmpinate și soluțiile propuse de fermieri trebuie cunoscute! Tocmai de aceea, am ținut ca în această seară să am o întâlnire în localitatea Sânnicolau Mare din județul Timiș cu fermierii și cu mai mulți primari din județ.

👉🏻 Le-am comunicat celor prezenți prioritățile Ministerului, modalitatea de acordare a fondurilor europene pentru agricultură după 2020, precum și importanța consolidării infrastructurii hidroameliorative pentru irigații – desecare.

Le-am amintit acestora faptul că, în anii în care am avut cea mai bună producție, noi am avut și cel mai mare deficit comercial. Cu alte cuvinte, începând din 2016, în fiecare an deficitul comercial a crescut, iar anul trecut am avut minus 1,4 miliarde de euro. Noi trebuie să schimbăm această paradigmă, iar măsurile pe care le luăm acum ne dorim să le facem în așa fel încât să fie benefice și rentabile și pentru fermieri, dar și pentru economia și agricultura națională.

‼️ Primarii prezenți la eveniment au ridicat problema imposibilității utilizării canalelor existente pentru desecare și pentru alimentare cu apă pentru irigații din cauza lipsei investițiilor, un exemplu fiind stația de pompare de la Mureș pentru care nu au existat fonduri nici pentru repara un motor electric care s-a ars.

ℹ️ De asemenea, fermierii mi-au solicitat o analiză a posibilității de a lua ferma de struți în calcul pentru subvenție de la stat, dimensionarea corectă a subvenției la pomicultura, sector care necesită cheltuieli mai mari comparativ cu alte culturi, precum și acordarea unui punctaj mai mare pentru cei care nu au accesat niciun proiect de investiții față de cei care au accesat deja mai multe proiecte”, a transmis Adrian Oros.

Un comentariu

  1. Cetățean

    Despre banii pentru despăgubirea culturii de grâu s-a discutat?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*