Economic

Noi condiții în programul Noua Casă: 2.500 de euro net venit lunar

Noi condiții în programul Noua Casă: 2.500 de euro net venit lunar
Adora Beauty

Programul Noua Casă, în forma propusă de guvern, permite garantarea cu 80% a creditelor ipotecare contractate de persoane cu venituri lunare de 2.500 de euro net. Paradigma va antrena creșterea prețurilor pe piața imobiliară și pune sub semnul întrebării evoluția creditului ipotecar. În formula veche, programul era destinat celor care erau retribuiți cu salariul mediu net pe economie. Noua formă permite împrumuturi de 140.000 de euro, ceea ce pune sub semnul întrebării destinația acestui program, garantat 80% de stat.

Creditele acordate prin programul guvernamental Noua Casă nu ar trebui să depășească un maximum de 40.000 de euro deoarece, potrivit regulililor bancare, valoarea maximă a unui credit ipotecar este în corelație directă cu suma veniturilor nete anuale pe o perioadă de 5 ani. În cel mai bun caz, valoarea acestuia poate ajunge la 60.000 – 70.000 de euro, echivalentul a 5 sau maxim 6 ani de venituri medii nete pe familie. Metoda veniturilor nete anuale este o altă modalitate de reflectare a gradului de îndatorare al clientului, utilizat în special pe piețele imobiliare mature. De altfel, chiar dacă se utilizează cealaltă metodă, ponderea ratei în total venituri rezultatele sunt similare. Majorarea plafonului la 140.000 de euro va duce la creșterea artificială a prețurilor și chiar frânarea creditului ipotecar, atât timp cât el va putea fi accesat de de persoanele cu venituri peste medie. O rată de circa 3-4.000 de lei pe lună pe o durată de 30 de ani pentru creditul maxim de 140.000 nu o poate suporta orice fel de familie, scrie economica.net.

Propunerea lansată de Ministerul Finanțelor pentru programul Noua Casă indică transformarea acestuia într-un program destinat persoanelor cu venituri peste medie, care au fost totdeauna bancabili și nu au avut probleme cu achitarea ratelor, și nu într-unul social așa cum s-a discutat în Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM). Mai mult, la sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu anunța că avansul minim va fi de 15%, ceea ce reorientează profund acest program. Practica bancară arată că, de regulă, valoarea maximă a unui credit ipotecar este echivalentă cu suma veniturilor nete anuale pe o perioada de 5 ani, între cele două componente existând clar o corelație. Daca ar fi fost doar un program cu caracter social, în programul Noua Casă ar fi fost luat ca referință venitul mediu net al debitorului. În acest caz, valorea maximă a creditului ar trebui să fie de 40.000 euro, la un salariu mediu net de 656 de euro. Dacă ar fi luat ca reper venitul mediu anual al familiei, valoarea maxima a creditului ar trebui să fie 60.000 euro. Chiar și daca ar fi fost luate în calcul veniturile familiei pe o perioada de 6 ani în loc de 5 ani, valoarea maximă a unui credit nu ar trebui sa fie mai mare de 70.000 euro, la venituri medii nete pe familie de 1.000-1.100 de euro. În condițiile în care executivul vrea să crească plafonul de la 70.000 la 140.000 de euro vorbim deja de un venit mediu net pe familie de circa 2.500 de euro. Argumentele legate de accesul clasei de mijloc la programul Noua Casă, aduse de MF, nu se susțin în aceste condiții. Familiile cu venituri de 2.500 de euro net nu au avut niciodată probleme cu accesul la credite ipotecare. Aceștia au și avansul necesar și au și venitul suficient de mare pentru un credit mare. Nu au niciun interes să plătească mai mult pe un apartament, doar pentru că pot lua un credit mai mare. În aceste condiții au de câștigat doar dezvoltatorii imobiliari care își vor putea vinde activele la prețuri mai bune.

Citeşte mai multe AICI

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*