Social

ITM: Regulile de muncă pe timp de caniculă

ITM: Regulile de muncă pe timp de caniculă

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a publicat un set care cuprinde regulile de muncă pe timp de caniculă. Angajatorii riscă amenzi destul de mari, dacă nu le respectă.

Ca urmare a avertizărilor emise de Administrația Națională de Meteorologie referitoare la temperaturile ce vor fi atinse în zilele următoare, în care disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatura-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în cea mai mare parte a țării, Inspecția Muncii, prin intermediul inspectoratelor teritoriale de muncă, va controla respectarea măsurilor ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

Angajatorii sunt obligați să asigure condiții minime pentru menținerea stării de sănătate a salariaților: reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri de persoană pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protecție, asigurarea de dușuri.

Angajatorii care nu pot asigura aceste condiții trebuie să stabiliească de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților alte măsuri cum ar fi: reducerea programului de lucru sau eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru. Nerespectarea prevederilor Ordonanței nr. 99/2000 se sancționează cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei de lei.

Găsiţi AICI mai multe informaţii

Adora Beauty

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*