Național

Iohannis: „Virusul nu dispare de la sine!” Ce trebuie să facă toți oamenii

Iohannis: „Virusul nu dispare de la sine!” Ce trebuie să facă toți oamenii

Preşedintele Klaus Iohannis, declarații după ce autoritățile au anunțat joi noul bilanț al pandemiei de coronavirus. Sunt 614 noi cazuri de îmbolnăvire în ultimele 24 de ore!

„Pandemia COVID-19 a generat o criză la nivel mondial care a reclamat din partea tuturor statelor acțiunii rapide, adaptabilitate și soluții inedite. Ne aflăm astăzi la aproape jumătate de an de la momentul în care pe 30 ianuarie Organizația Mondială a Sănătății recunoștea riscurile majore reprezentate de epidemia cu noul coronavirus declarând o situație de urgență pentru sănătatea internațională, motivată de faptul că SARS-COV-2 nu putea fi comparat cu niciun virus anterior, fiind total atipic”, a spus Iohannis.

„A pus la încercare sistemele de sănătate, de protecție socială precum și cele economice de pe întregul mapamond. Realitatea din toate țările afectate ne arată acum, fără echivoc, că pericolul unei răspândiri masive a virusului care să nu poată fi ținută total sub control a putut fi evitat doar prin adoptarea de măsuri ferme”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că a transmis Parlamentului informarea privind starea de urgenţă instituită pe întreg teritoriu al României, prin decretele din 16 martie şi 14 aprilie. Președintele a explicat necesitatea stării de urgență începută în 16 martie 2020.

„Unica rațiune a acestor măsuri restrictive a fost evitarea unui scenariu negru caracterizat printr-un val masiv de victime și îmbolnăviri, un scenariu care ar fi fost inevitabil mai ales în condițiile în care România nu avea niciun fel de stocuri medicale pentru situații de urgență iar toate statele lumii erau angrenate în cursă contra cronometru pentru achiziția acelorași resurse sanitare. În evaluarea situației și aprecierea necesității instituirii stării de Urgență am luat în considerare una dintre caracteristicile esențiale care diferențiază România de celelalte state europene și anume existența celei mai numeroase diaspore din Europa. În contextul pandemiei, revenirea pe teritoriul național unui număr important de români din diaspora, inclusiv din zone puternic afectate de epidemie, a reprezentat una dintre cele mai mari provocări pentru autoritățile române și un argument pentru instituirea stării de Urgență. Într-un context dominat de evoluții nefavorabile a fost nevoie de o intervenție rapidă, coordonată și eficientă din partea autorităților pentru sprijinirea populației și a agenților economici precum și de un comportament responsabil și solidar din partea cetățenilor”, a mai spus Iohannis.

Potrivit lui Klaus Iohannis, evoluția situației epidemiologice la nivel național a condus la evidențierea unor carențe majore în cele mai importante sisteme ale statului, în special în cel medical.

„Pandemia a scos la iveală o serie de fragilității sistemice precum economie națională puternic dezechilibrată, lipsa investițiilor publice, productivitate scăzută și o capacitate administrativă redusă. Criza COVID-19 a pus o presiune uriașă pe marile sisteme publice”

„Din cauza vulnerabilităților sistemice, efortul autorităților române de a gestiona o criză de o asemenea anvergură a fost cu atât mai anevoioasă. În pofida acestor condiții deosebite, instituțiile implicate direct au reușit prin implementarea unor măsuri dure, excepționale, să diminueze efectele negative ale epidemiei COVID-19 acționând rapid, proporțional și eficient. Acest lucru ar fi fost imposibil fără profesionalismul și dedicarea personalului medical. Datorită modului în care toți actorii implicați și în special cei aflați în prima linie și-au făcut datoria a fost evitată o criză sanitară de proporții și au fost salvate numeroase vieți omenești”.

„România a gestionat eficient această criză sanitară, în timpul stării de urgenţă.  Paşii făcuţi în direcţia unei digitalizări trebuie gestionaţi în continuare”, conform lui Klaus Iohannis.

Iohannis a făcut apel la colaborare loială între instituţiile fundamentale ale statului şi a făcut apel la Parlament să adopte urgent măsurile care să protejeze oamenii.

„Interesul faţă de cetăţeni trebuie să fie mai sus decât orice. În astfel de momente de cumpănă, politicienii din toate partidele trebuie să fie la înălţimea funcţiilor deţinute. România şi românii au nevoie din partea politicienilor nu doar de verva discursurilor politice, unele subsumate campaniei, ci de găsirea soluţiilor cele mai bune pentru societate. E nevoie ca împreună, uniţi, autorităţi, politicieni, jurnalişti, dincolo de diferenţele care ne despart, să transmitem un mesaj comun de unitate. Virusul nu dispare de la sine prin simpla negare a lui. De aceea, fac un apel la Parlament să adopte urgent măsurile care să protejeze oamenii”, a afirmat preşedintele.

„Sănătatea noastră a tuturor ţine şi de conştiinţa fiecăruia. Să purtăm mască, să ne spălăm pe mâini şi să menţinem distanţarea – asta ne spun medicii”, a punctat Iohannis.

Vă amintim că președintele Klaus Iohannis a făcut miercuri apel la responsabilitate și a vorbit despre riscul întoarcerii la starea de urgenţă. Potrivit președintelui, dacă situaţia se înrăutăţeşte şi nu este găsită altă cale, s-ar putea reveni la măsuri mai restrictive.

Despre o posibilă prelungire a stării de alertă, Iohannis a spus miercuri că „e o discuţie care încă se poartă”.

Sursa: antena3.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*