Social

Nu mai aruncaţi măşti şi serveţele umede în toaletă! S-au înfundat filtrele la staţia de epurare

Nu mai aruncaţi măşti şi serveţele umede în toaletă! S-au înfundat filtrele la staţia de epurare

Ploile din ultimele zile au adus în stația de epurare o cantitate uriașă de gunoaie. Pe lângă deșeurile menajere, de construcții și vegetale aruncate pe stradă și ajunse în canale, resturi cu carese confruntă de obicei, muncitorii Aquatim au avut de îndepărtat în această perioadă și importante cantități de măști, mănuși, cârpe și servețele umede. În special acestea din urmă sunt deosebit de periculoase, iar atunci când în stația de epurare ajunge o cantitate prea mare de deșeuri se poate bloca întregul flux tehnologic de epurare a apei uzate.

Concret, la nivelul celor peste 30.000 de receptori stradali nu s-au înregistrat situații deosebite, precipitațiile fiind preluate de sistemul de canalizare fără a cauza inundații, iar cazurile de canale înfundate raportate de cetățeni sau depistate de echipele de intervenție au fost remediate urgent.

Aquatim reaminteşte că situațiile care pun în pericol funcționarea sistemului de canalizare ne pot fi sesizate atât prin telefon, e-mail și Facebook, cât și prin imagini sau filmulețe transmise prin intermediul aplicației WhatsApp la dispeceratul Aquatim, la numărul de telefon mobil 0756119528.

Cantitatea de apă căzută nu a pus probleme nici la stația de epurare, vârfurile de debit la intrarea în stație fiind atinse în noaptea de miercuri spre joi (17-18.06.2020), cu 14.300 l/s, și în noaptea de luni spre marți (22-23.06.2020), cu 13.700 l/s.În comparație, debitul mediu zilnic pe timp uscat e de 1.300 l/s, însă capacitatea maximă de preluare a apei în stația de epurare e de 25.300 l/s, ceea ce înseamnă că stația poate prelua de două ori debitul râului Bega, care în condiții normale e de 13.000 l/s. În schimb, a fost nevoie de echipe suplimentare, chemate de acasă și peste noapte, ca să scoată din filtre, manual sau cu utilaje speciale, nu mai puțin de 126 metri cubi de gunoaie, echivalentul a 525 de pubele pline vârf!

„E un record deloc onorant, astfel că facem un nou apel să nu se mai arunce deșeurile pe străzi și în sistemul de canalizare al orașului”, a transmis dr. ing. Ilie Vlaicu, director general al Aquatim.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*