Social

Noaptea de Sânziene: tradiții și obiceiuri în noaptea în care “se deschid cerurile”

Noaptea de Sânziene: tradiții și obiceiuri în noaptea în care “se deschid cerurile”

În 24 iunie românii sărbătoresc Sânzienele, recunoscute în mitologia populară ca fiind zânele care plutesc în văzduh și împânzesc pământul în noaptea de 23 spre 24 iunie. Se spune că în această noapte tinerele își pot afla sortitul și ziua în care se vor căsători. În plus, Sânzienele aduc belșug în gospodării și sănătate celor în suferință.

Sânzienele sau Drăgaica reprezintă o sărbătoare a iubirii şi fertilităţii. Sărbătoarea îşi are originea într-un cult geto-dacic străvechi al Soarelui, sânzienele fiind adesea reprezentate de traci înlănţuite într-o horă. Ielele sunt descrise ca nişte fecioare zănatice, cu o mare putere de seducţie şi cu puteri magice. Se crede despre ele că locuiesc în văzduh, în păduri sau în peşteri, pe maluri de ape sau la răspântii şi apar în special noaptea la lumina lunii, rotindu-se în horă, în locuri retrase, dansând goale, cu părul despletit şi cu clopoţei la picioare, în unele variante.

Locul pe care au dansat rămâne ars ca de foc şi iarba nu mai creşte acolo. Se crede că în Noaptea de Sânziene, ielele se adună şi dansează în pădure, iar cine le vede rămâne mut sau înnebuneşte. Practicile legate de cunună, aprinderea unei torţe de către flăcăi, torţă numită “făclia de Sânziene”, alte caracteristici specifice Sânzienelor, îi îndreptăţesc pe etnologi şi folclorişti să considere această sărbătoare drept una a Soarelui.

În popor se crede că noaptea de 23 spre 24 iunie este una magică, în care toate minunile se pot transforma în realitate. Bătrânii satului spun că în dimineața de dupa Noaptea de Sânziene, dacă te stropești pe trup cu rouă, vei deveni frumos și suplu, iar dacă te vei spăla pe fața cu rouă, vei deveni chipeș și mândru.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*