Social

S-a rupt digul la Lugoj. Debitul râului Timiș a crescut de 5 ori

S-a rupt digul la Lugoj. Debitul râului Timiș a crescut de 5 ori

Pe râul Timiș, s-a atins vârful maxim de viitură în dreptul stației hidrometrice Lugoj, fiind depășită cota de pericol cu circa 1,5 metri.

Nivelul apei a depășit cu 13 cm cota maximă istorică înregistrată în anul 2005. În acest moment, cotele sunt în scădere. În cursul dimineții (ora 9.00), nivelul râului Timiș a depășit cota coronamentului digului aflat pe malul stâng, pe un sector aflat la circa 2,5 km în aval de localitatea Lugoj, zona Pohalma.

În acest condiții, după trei ore, prin eroziune, s-au format două breșe (de circa 30 metri fiecare, situate la distanță de aproximativ 100 metri) prin care apa se scurge pe terenuri agricole, fără a fi inundate localități, anunță șefii de la Apele Române. Preventiv au fost evacuate patru ferme şi 22 de persoane. Tot în scop preventiv s-a oprit alimentarea cu apă dintr-un cartier din municipiul Lugoj.

Nu există riscul inundării zonelor locuite situate în aval. Echipele Apele Române Banat intervin cu materiale și utilaje (3 buldoexcavatoare, 6 excavatoare, circa 70 de persoane, 2 motopompe în zona Pogăniş și Nădrag) pe sectorul Şag-Grăniceri, până la frontieră cu Serbia. Echipele de intervenție asigură tranzitarea în condiții de siguranță a viiturii formate pe râul Timiș. Directorul General al Apelor Române, Ervin Molnar, se află în teren, împreună cu Marcel Vela, ministru de interne și cu Leonard Achiriloaiei, secretar de stat din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, scrie lugoj.info.

Potrivit Administrației “Apele Române”, sunt inundații istorice, care apar o dată la 200 de ani. Codul roșu pe râurile din bazinele hidrografice Bistra (afluent al râului Timiş) şi Pogăniş – bazin superior amonte Ac. Cadar Duboz (judeţul Caraş Severin) a fost prelungit până sâmbătă dimineață, la ora 09.00.

Până sâmbătă seara, la ora 18.00, este cod roșu pe râurile din bazinele hidrografice: Timiş – sector aval confluenţă cu râul Bistra – amonte S.H. Brod (judeţele: Caraş Severin şi Timiş).

De sâmbătă, de la ora 16.00, până luni, la ora 12.00 este cod roșu pe râurile din bazinele hidrografice: Timiş – sector aval S.H. Brod (judeţul Timiş).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*