Social

Dezastru în Caraș-Severin. Zeci de localități sunt afectate de apele revărsate

Dezastru în Caraș-Severin. Zeci de localități sunt afectate de apele revărsate

Inundațiile au provocat probleme în județul Caraș-Severin unde 24 de localități au fost afectate de revărsările de ape.

Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“ a intervenit cu peste 60 de ofiţeri şi subofiţeri, cărora li s-au alăturat peste 50 de membri ai serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.

Pompierii au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei din gospodării şi cu utilaje grele pentru deblocarea căilor de acces şi a căilor de scurgere. De asemenea, personalul de la secţiile de drumuri naţionale Caransebeş şi Orşova a intervenit pentru deblocarea drumurilor, iar cei de la CFR a lucrat pentru deblocarea căii ferate pe ruta Reşiţa – Caransebeş. Circulația a fost îngreunată pe DN 58, între Brebu şi Păltiniş.

Zeci de gospodării din judeţ au fost afectate de apele revărsate. La Delineşti o familie compusă din cinci persoane a fost evacuată din locuinţă, iar în prezent la Oţelu  Roşu, cartierul Cireşu, 8 adulţi şi 12 copii sunt  izolaţi în două locuinţe. Accesul cu barca sau cu utilaje grele spre aceste locuinţe este imposibil pentru moment, iar cu ajutorul Serviciului Salvamont se face o evaluare pentru  o posibilă intervenţie aeriană.

Pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților și autorităților locale, IGSU a dispus suplimentarea personalului și a tehnicii de intervenție în județele Caraș-Severin și Timiș.

Măsura a fost stabilită, în contextul valabilității, în aceste zone, a avertizărilor hidrologice COD ROȘU de inundații pe râurile din bazinele hidrografice Bega, Timiş şi Caraş.

Cele 19 motopompe de mică și mare capacitate (13 trimise în sprijin în Caraș-Severin și 6 în Timiș) sunt mobilizate din judeţele Dolj, Mehedinți, Teleorman și Olt, în care nu se înregistrează situaţii de urgenţă grave cauzate de vremea nefavorabilă.

Acestea vor începe deplasarea spre Caraș-Severin și Timiș în cel mai scurt timp, iar tehnica dislocată va rămâne în sprijinul autorităţilor până la revenirea la starea de normalitate.

Acest tip de mijloace tehnice este frecvent utilizat pentru evacuarea apei acumulate în urma averselor torențiale, viiturilor și inundațiilor.

Pompierii recomandă populației din zonele vizate de inundații să evite deplasările și să ia măsurile de autoprotecție în perioada de valabilitate a avertizării hidrologice.

Pentru evitarea situațiilor în care viața poate fi pusă în pericol, cetățenii trebuie să respecte următoarele recomandări:

  • Nu vă deplasați prin curenți de apă, puteți să vă pierdeți echilibrul
  • Nu vă deplasați cu autoturismul în zona inundată
  • În cazul în care sunteți surprinși de viitură urcați-vă către părțile superioare ale locuinței sau pe acoperiș, până la sosirea echipelor de salvare
  • Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi!
  • UPDATE: În județul Caraș-Severin se intervine în continuare pentru limitarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice, în localitățile Oțelu Roșu, Caransebeș, Voislova, Iaz, Dezeşti, Zorlenţu Mare, Remetea Pogănici, Apadia. Localitatea Fârliug este nealimentată cu energie electrică. Pentru râurile Timiș și Bistra a fost emis un nou cod roșu hidrologic de inundații, valabil până la ora 12:00. Pe parcursul zilei de joi s-a intervenit în aproximativ 130 de locații din 31 de localități.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*