Social

Debitele și nivelurile râurilor din Banat cresc

Debitele și nivelurile râurilor din Banat cresc

Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) informează că datorită viiturilor create în cursul zilei de joi care se propagă acum în aval și a precipitațiilor însemnate căzute în timpul nopții, avem creșteri importante de debite și niveluri pe toate cursurile de apă din Banat.

Cele mai afectate cursuri de apă de această propagare sunt cele vizate de codul roșu hidrologic: Timiș și Pogăniș.

Pe râul Timiș, avem următoarea situație: la stația hidrometrică (sh) Caransebeș, vârful viiturii a trecut, deci apele sunt în scădere, însă, la s.h. Lugoj, încă nu am atins maximul undei de viitură (ora 8.00). În acest moment,  la s.h. Lugoj avem depășită FIII cu 130 cm (cod roșu de inundații).

Pe râul Pogăniș (afluent de stânga al râului Timiș), debitele sunt în creștere la s.h. Valea Pai,  unde la ora 8.00 avem depășită Cota de pericol.

Pe râul Bistra (afluent de dreapta al Timișului), datorită precipitațiilor însemnate căzute în cursul nopții, nivelurile rămân în continuare ridicate. Unde de viitură este în scădere, cotele menținându-se peste cotele de apărare.

Pe râul Bega, debitul maxim de la s.h. Făget a fost atins asearăla ora 23.00, unde de viitură propagându-se în aval. De la ora 1.00 am, au fost depășite cotele de apărare la s.h. Balinț, în acest moment tendința fiind una de creștere.

Pe râul Caraș, vârful viiturii se propagă pe cursul inferior și este așteptat la s.h. Vărădia, unde la ora 8.00, era depășită cota de inundație.

Pe râul Bârzava, debitul este în scădere la s.h. Moniom și în creștere la s.h. Gătaia și s.h. Partoș unde la ora 8.00, încă nu era atinsă cota de atenție.

Pe râul Nera, avem scăderi de debite și niveluri pe cursul ei superior, acestea  crescând, prin propagare, pe cursul mijlociu și inferior, respectiv la s.h. Sasca Montană și s.h. Naideș.

În acest moment, INHGA a emis o nouă avertizare hidrologică de cod roșu pentru fenomene imediate pentru râurile Timiș-bazin aval de s.h. Caransebeș-amonte s.h. Brod și râul Pogăniș-bazinul amonte de acumularea Cadar Duboz, începând de azi, 19 iunie, ora 9.00, până la ora 12.00.

Specialiştii ABA Banat monitorizează în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă din spaţiul hidrografic Banat vizate de avertizările hidrologice în vigoare și va interveni cu utilajele din dotare acolo unde situația o impune.

OBSERVATII:    zona îndiguită- vorbim de atingerea Fazelor  de apărare ( FI, FII, FIII)

                     zona neîndiguită – vorbim de atingerea Cotelor de apărare ( CA, CI, CP)

                      F I = CA= cod galben ; FII = CI = cod portocaliu; F III = CP = cod roșu


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*