Administrație

Barajului stăvilar de la Sânmihaiu Român i s-a adăugat un echipament de bază

Barajului stăvilar de la Sânmihaiu Român i s-a adăugat un echipament de bază

Administrația Bazinală de Apă Banainformează că a început montarea stavilei cilindrice a barajului stăvilar de la Nodul hidrotehnic Sânmihaiu Român. Este vorba despre un important echipament hidromecanic aferent barajului stăvilar. Rolul stavilei metalice cilindrice este de a regla tranzitarea debitelor maxime pe Canalul Bega fiind amplasată în câmpul central al canalului.

Montarea stavilei cilindrice este un procedeu extrem de elaborat, fiind necesare o acuratețe și o precizie maxime. În acest sens, a fost nevoie de o serie de acțiuni premergătoare montării stavilei cilindrice:

la fața locului sau efectuat măsurători de precizie pentru a determina poziția de montaj a coroanelor de angrenaj
a fost efectuată montarea coroanelor de angrenare pe confecția metalică a stavilei cilindrice
stavila cilindrică a fost transportată de pe malul stâng în proximitatea zonei de montaj
s-a trecut la manevra de plasare pe poziție a stavilei cilindrice.

Manevrele de transport a stavilei cilindrice de pe mal la locul montajului s-au realizat cu o macara americană Terex de 160 de tone, având în vedere că greutatea stavilei cilindrice este de circa 20 tone, cu o lungime de 15 metri. Tot cu ajutorul acestei macarale s-a trecut la montarea propriu zisă a stavilei la poziția de lucru.

În cursul zilelor următoarele se vor monta angrenajele de acționare, a lanțului Gall de angrenare directă și echiparea completă a stavilei cilindrice. Conform graficului de execuție, în luna iunie se va putea trece la proba de lucru a acestui echipament a precizat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

Vă reamintim că lucrările de punere în siguranță a Nodului Hidrotehnic Sânmihaiu Român înseamnă reabilitarea barajului stăvilar și a ecluzei, inclusiv montajul utilajelor și a echipamentelor hidromecanice.Valoarea contractului de bază este de 5.657.517,36 euro cu TVA, valoare finanțată prin programul IPA InterregCBC RO-SRB. Valoarea totală a proiectului ”Repararea infrastructurii de navigație a canalului Bega” este de 7.957.986 euro cu TVA (fondurile programului IPA cât și fondurile proprii).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*