Eveniment

După 5 zile, IPJ Timiș recunoaște demiterea polițistului care a denunțat „planul de amenzi”

După 5 zile, IPJ Timiș recunoaște demiterea polițistului care a denunțat „planul de amenzi”

IPJ Timiș a trimis un comunicat luni seara, în care recunoaște că Valer Kovacs, polițist IPJ Timiș și lider sindical, a fost demis. Agentul a dezvăluit recent în presă că „șefii pun presiuni” pe agenți ca să dea cât mai multe amenzi, dar și că echipamentele de protecție folosite de polițiști sunt extrem de vechi.

„Ca urmare a aparițiilor în mass-media cu privire la faptul că un polițist a fost destituit din politie, a interesului manifestat cu privire la acest subiect și pentru corecta informare a opiniei publice, Compartimentul Relații Publice al Inspectoratului de poliție județean Timiș este abilitat să faca următoarele precizări:

La data de 13 mai 2020, a fost emis actul administrativ prin care s-a dispus destituirea din poliție a unui polițist, ca urmare a încălcării prevederilor Statutului Polițistului și Codului de  Etică și Deontologie.

 În perioada 2019-2020, faptele sâvărșite de către agentul de poliție, au făcut obiectul verificărilor structurii de control intern, cercetărilor prealabile și după caz a analizelor consiliului de disciplină, fiind aplicate gradual 6 sancțiuni disciplinare în temeiul prevederilor Legii nr. 360 din 2002 privind statutul polițistului cu modificările și completările ulterioare.

Precizăm faptul că trei dintre faptele reținute au fost săvârșite pe timpul stării de urgență, fiind urmată procedura și termenele stabilite de ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 36 din 26 martie 2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru adoptarea unor măsuri pe timpul stării de urgenţă instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României.

Menționam faptul că, ultima sancțiune dispusă, cea de destituire din poliție, a fost din cauza comportamentului necorespunzător și neglijența în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, constând în aceea că agentul de poliție a executat serviciul de patrulare și s-a prezentat la sediul I.P.J. Timiș, cu ocazia citării acestuia la Consiliul de Disciplină, cu armamentul personal asupra sa.

În această situație procedura disciplinară a fost declanșată în timp ce polițistul se afla în activitate și a fost continuată conform ORDONANŢEI DE URGENŢĂ nr. 36 din 26 martie 2020.

În acest context politistul a fost și sancționat contravențional, fiindu-i anulat dreptul de a deține armament conform prevederilor legii 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor.

Anterior aplicării sancțiunii destituirii din politie, a fost consultat Consiliul de Conducere al I.P.J. Timiș, structură formată din personal cu funcții de conducere, iar punctul de vedere univoc exprimat a fost că polițistul a dat dovadă de un comportament nedemn și ireconciliabil cu profesia de politist”, se arată în comunicatul transmis de IPJ Timiş.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*