Administrație

15 mai, Ziua Prefecturii Timiş

15 mai, Ziua Prefecturii Timiş

Astăzi, aniversăm Ziua Instituției Prefectului, însă, în acest an, aniversarea este sobră, cu totul diferită, din cauza pandemiei de coronavirus.

 Ca un scurt istoric, pe teritoriul actualului judet Timis, funcția de prefect a fost instituită în administrație odată cu numirea dr. Aurel Cozma, în 28 iulie 1919. Funcția de prefect a fost abandonată  după instaurarea Republicii Populare la 30 decembrie 1948. După Revoluția din decembrie 1989, conducerea activității administrative la nivel de județ a fost exercitată de Primărie.

Mai apoi, prin Legea nr. 5 din 1990, la 9 iulie 1990, reapare în administrație Prefectura, organism județean numit, care să coordoneze activitatea din teritoriu până la promulgarea noii Constituții.  În conformitate cu aceasta lege, în judetul Timiș, Instituția Prefecturii era formata din prefect, doi subprefecți, un secretar și 7 membri. La 15 mai 1992, prin ordin al prefectului, a fost aprobată organigrama noii Prefecturi, organizată în baza Constituției din 1991, a Legii nr. 69 din 1991, privind administrația publică locală și a Hotărârii Guvernului nr. 118 din 1991, privind structura și atribuțiile aparatului tehnic de specialitate al prefecturilor.

În decursul anilor, atribuțiile prefectului și ale aparatului tehnic de specialitate al prefecturii au fost reglementate prin mai multe hotărâri de guvern.

De-a lungul anilor, au fost la conducerea Instituției Prefectului:

Florentin Cârpanu

Dorel Borza

Ioan Paștiu

Dan Poenaru

Dumitru Ganț

Liviu Barbu

Horia Ciocârlie

Ion Răducanu

Ovidiu Virgil Drăgănescu

Mircea Băcală

Eugen Dogariu

Mircea Băcală

Eva Andreaș

Liliana Oneț, actual prefect.

În ultimii ani, conducerea Instituției Prefectului a fost asigurată de două doamne, consecutiv, după un lung șir de prefecți bărbați, recâștigându-se astfel un echilibru firesc în reprezentarea la nivelul înalților funcționari publici din județul nostru.

Instituția Prefectului Județul Timiș își exercită prerogativele și este, mai ales în această perioadă critică pentru prezent și viitor, factor de stabilitate și echilibru în cooperarea cu instituțiile deconcentrate ale administrației publice centrale din județ dar și în colaborarea cu reprezentanții administrației locale.

„Ne dorim ca astăzi, 15 mai, în prima zi după încheierea perioadei Starii de Urgență, să privim cu toții spre orizontul unii viitor mai sănătos, mai solidar, mai bun pentru toți locuitorii județului Timiș. La mulți ani, Instituția Prefectului Județul Timiș!”, au transmis reprezentanţii instituţiei.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*