Dincolo de numeroasele probleme și efecte negative, pandemia a descătușat un uriaș potențial de întrajutorare, unitate, creativitate și inovație. Sunt atât de multe exemple pe care le vedeți zi de zi, unele mai bine promovate, altele de-a dreptul anonime. Mulți dintre noi am fost parte, în primul rând ca oameni, în diverse proiecte de acest gen, fie măcar printr-o simplă donație, a transmis viceprimarul Dan Diaconu prin intermediul paginii de Facebook. Astăzi, despre trei dintre ele:
– Fundația Ronald Mc Donald asigură cazarea medicilor de la Spitalul de Copii și o consistentă donație de echipamente de protecție. Fundația Ronald McDonald este principalul susținător al casei din Timișoara și, în plus, oferă sprijin diferitelor inițiative care ajută copiii bolnavi și familiile acestora. Casele Ronald McDonald™ vin în ajutorul părinților copiilor care sunt internați pentru tratamente de lungă durată.
– Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timisoara asigură gratuit cazarea, în condiții excelente, personalului de asistență socială și îngrijire, aflate în izolare, de la Centrul de primire a persoanelor fără adăpost Sfântul Francisc.
– XVision, o aplicație românească realizată de studenți de la Timișoara în urmă cu 2 ani, a ajuns acum să fie utilizat de medicii români în lupta împotriva noului coronavirus COVID-19. XVision este o platformă medicală care analizează radiografiile pulmonare folosind inteligența artificială.Startup-ul Mindfully Technologies a fost fondat în 2018 de echipa de la Universitatea Politehnică Timișoara, formată din studenții Bogdan Bercean, Cristian Avramescu, Ștefan Iarca şi Andrei Tenescu, sub coordonarea profesorului Sebastian Fuicu. În 2018, cei 4 studenți au fondat firma Mindfully Technologies SRL și au obținut investiții de la un angel investor, Ciprian Man, și de la fondul de investiții GapMinder, care au intrat în firmă ca asociați.