Sănătate

DSP Timiş introduce în circuitul de urgenţă şi cabinete stomatologice private. Alte măsuri anunţate

DSP Timiş introduce în circuitul de urgenţă şi cabinete stomatologice private. Alte măsuri anunţate

Direcția de Sănătate Publică a Județului Timiș a inițiat noi acțiuni pe plan local și a implementat măsuri de prevenire a răspândirii infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

În consecință, in unitățile sanitare unde personalul medical a fost confirmat pozitiv pentru infecțiile cu noul coronavirus SARS-CoV-2, DSPJ Timiș desfășoară anchete epidemiologice și dispune măsuri în consecință.

În același timp, au fost identificati contactii direcți ai acestor persoane si a fost dispusă masura izolării la domiciliu, urmând sa fie testate  persoanele simptomatice, acolo unde este cazul.

DSPJ Timis, prin personalul de specialitate, constituit in echipe formate din medici epidemiologi si inspectori din cadrul Servicului Control in Sanatate Publica, efectueaza verificari la nivelul unitatilor sanitare cu paturi, privind modul in care acestea au asigurat si respecta circuitul persoanelor in conditiile impuse de situatia epidemiologica actuala si in conformitate cu cele prevazute in Planul alb.

Cu ocazia controalelor se verifica si existenta stocurilor de medicamente, materiale sanitare si substante dezinfectante, in cantitate suficienta la nivelul unitatilor sanitare.

Au fost identificati operatorii economici ce desfasoara activitati autorizate in domeniul pompelor funebre si s-a prelucrat pesonalul acestora referitor la modul de gestionare a cazurilor decedate in contextul SARS-CoV-2.

Institutia urmeaza sa incheie un protocol de colaborare cu IML Timis pentru cazurile decedate si suspecte de infecție cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Pentru a asigura asistenta stomatologica de urgenta in conditii optime, au fost introduse in circuitul de urgenta si cabinete stomatologice din sectorul privat.

Personalul medical din cadrul cabinetelor stomatologice a fost instruit si se mentine o permanenta legatura cu acesta, in vederea prevenirii evenimentelor epidemiologice nedorite.

DSPJ Timis acorda sprijin cabinetelor medicale de medicina de familie si se asigura ca acestea dispun de echipamente de protectie necesare activitatii pe care o desfasoara.

Pentru situatia in care spitalele vor fi depasite de numarul mare al cazurilor, s-au identificat alte spatii de rezerva care permit asigurarea circuitelor si dotarea corespunzatoare, in vederea supravegerii si tratarii acestor pacienti.

Au fost identificate noi spatii de carantinare iar prin natura preventiva a activitatii, DSPJ Timis coordoneaza, la nivelul centrelor de carantina, efectuarea operatiunilor de dezinfectie a acestora, activitatea de colectare, ridicare  si neutralizare a deseurilor cu potential periculos, precum si spalarea si dezinfectia lenjeriei utilizate de catre personele carantinate.

In acest mod se asigura limitarea transmiterii infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

DSPJ Timis in colaborare cu Serviciul Judetean de Ambulanta  ia masuri de optimizare pentru integrarea datelor in sistem unitar.

In acest sens se va crea un soft care sa permita introducerea in timp real a datelor obtinute in cadrul anchetelor epidemiologice.

Pentru marirea capacitatii de triaj epidemiologic la nivelul unitatilor sanitare, DSPJ Timis s-a implicat in actiunea de dotare cu structuri mobile ce vor fi amplasate in proximitatea unitatilor de primiri urgente.

Direcția de Sănătate Publică a Județului Timiș asigura in continuare, la nivelul punctelor de trecere frontiera terestre si aeroport, personal medical in vederea efectuarii triajului epidemiologic.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*