Sănătate

Medicii de la ATI a Spitalului Municipal Timișoara: “Situația de aici începe să fie disperată. Am intrat în război cu mâinile goale!”

Medicii de la ATI a Spitalului Municipal Timișoara: “Situația de aici începe să fie disperată. Am intrat în război cu mâinile goale!”

Situație disperată a medicilor de la ATI a Spitalului Municipal Timișoara. Aceștia cer autorităților să ia măsuri urgente pentru ca ei sa poată continua să își facă meseria, tot personalul merită să fie protejat în fața acestei lupte cu coronavirus.

Echipa medicilor de la ATI trage un semnal de alarmă în ceea ce privește perioada următoare în contextul pandemiei de coronvairus, aceștia spunând că intră în război „cu mâinile goale”. Personalul medical menționează lipsa echipamentelor de protecție și spun că în cazul în care va crește numărul de pacienți infectați cu COVID-19, bolnavii vor ajunge și la Spitalul Municipal.

Acum aproximativ 2 săptămâni, când OMS a declarat  “pandemie”, noi cei din echipa ATI am început să ne pregătim atât cât am putut. Am strâns bani de la tot colectivul de medici ATI I, am cumpărat combinezoane impermeabile de unică folosință (concepute pentru zugravi), cizme, bonete, mii de șorturi impermeabile, viziere, măști de protecție împotriva toxicelor. Unii am primit și donații din partea prietenilor/familiei. Din păcate, nu am reușit să achiziționăm măști cu protecție pentru procedurile aerosolizante ale pacienților suspecți/ confirmați COVID.

Spitalul ne-a oferit 13 echipamente complete de protecție, la data de 13 martie (acum 15 zile). Am făcut repetate referate către echipa de management a spitalului, iar răspunsul lor a fost de fiecare dată același : “Trebuie să rămânem raționali, noi nu tratăm pacienți Covid”, fiind asigurați că există o hotărâre la nivel local și cazurile de terapie intensivă vor fi preluate inițial de Victor Babeș Timișoara, apoi de SCJUT în Clinica de Ortopedie, clădire ce va fi folosită exclusiv pentru pacienți suspecți/confirmați COVID. De asemenea, s-a stabilit că noi vom prelua doar cazuri chirurgicale COVID în circuitul separat, ATI Oncologie (la parterul Spitalului Municipal).

Între timp (21 martie) am primit “planul alb” pentru organizarea sistemului spitalicesc în județul Timiș care menționează ca în faza a doua (după Spitalul Victor Babeș) cazurile complicate ATI vor ajunge la spitalele CF Timișoara, Municipal Lugoj și Municipal Timișoara. Spitalul CF iese din schemș, fiindcă nu au nici măcar linie de gardă ATI și probabil nu au personal instruit în ventilația mecanică a pacientului critic. Secția ATI a Spitalului Lugoj este închisă de 2 zile după confirmarea a două cazuri COVID  în ATI pentru decontaminare. Personalul lor este în carantină, deci încă o secție este ieșită din schemă! Ultimul pacient al secției ATI din Lugoj (care a fost izolat în timpul staționării pe TI) a fost transferat în clinica noastră joi. Datorită faptului că acest pacient vine dintr-o secție compromisă, am luat măsuri de protecție de la internarea pacientului. Ne-am reorganizat în ture, atât medicii cât și asistentele, iar la 48 ore de la internare nu mai avem nici măcar unul din cele 13 combinezoane de protecție oferite de management. Pacientul a fost negativ la prima recoltare, urmează să recoltăm și a doua oară înainte a relaxa orice măsură de protecție.

Conform planului alb Spitalul Municipal Timișoara este următorul care va prelua pacientii critici COVID. Cum? Cu mănușile de uz veterinar cumpărate de noi? Cu măști improvizate? Avem informații că spitalele care vor fi implicate în faza a treia de îngrijire a pacienților critici COVID au primit deja sute/mii de echipamente, ultimele fiind distribuiteîin această noapte de ISU, din care de asemenea ATI Spitalul Municipal Timișoara nu a primit nici unul. Spre deosebire de managementul altor spitale care a achiziționat teste rapide utilizate în diagnosticul pacienților și personalului medical cu simptome respiratorii, în cadrul spitalului nostru nu există astfel de teste rapide.

Suntem într-o situație dramatică în care nu putem continua să ne facem datoria, tot personalul merită să fie protejat în fața acestei lupte cu necunoscutul, iar pacienții necesită implicarea noastră pentru a fi salvați.

Vă rugăm să ne asigurați buna desfășurare a activității în ceea ce privește managementul pacientului cu COVID 19. Ne așteaptă săptămâni sau luni extrem de grele.

Cerem autorităților responsabile achiziționarea de urgență a echipamentului corespunzător de protecție a personalului care se va confrunta în scurt timp cu acest „tsunami” medical. Menționam că suntem 16 medici ATI în această clinică care vor trata pacienti COVID/ pacienți NON COVID, din toate clinicile auxiliare aferente și vom asigura liniile de gardă. Nu ne permitem să pierdem personal din cauza lipsei de implicare a structurilor responsabile. Alături de noi luptă întreg personalul mediu care la rândul lor trebuie să fie protejați. Toți avem familii, oameni dragi cu care vom intra în contact și riscăm atât noi cât și cei dragi nouă să avem de suferit de pe urma iresponsabilității oamenilor care ne conduc din birouri.

Credem că e momentul să ne trezim cu toții la realitate și să nu ne mai culcăm pe o ureche și să spunem eternul românesc „las’ că merge și așa”, „românul e inventiv” sau „improvizăm”. TREBUIE să facem ceva, altfel s-ar putea să fim următoarele victime ale acestui sistem deficitar!”, a transmis Colectivul secției ATI I a Spitalului Municipal Timișoara.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*