Social

Azi este Buna Vestire. Ce obiceiuri trebuie să respecți

Azi este Buna Vestire. Ce obiceiuri trebuie să respecți

Buna Vestire sau Blagoveștenia e ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a spus Fecioarei Maria că a fost aleasă să fie Mama lui Iisus Hristos. An de an, pe 25 martie, lumea creștinii celebrează una dintre cele mai mari sărbători de peste an.

În scrierile religioase, momentul  vestirii nașterii Mântuitorului este prezentat ca unul de răscruce pentru întreaga lume creștină. Pe de altă parte, în popor, se spune că la Blagoveștenie este răscrucea timpului. Când natura renaște. Și e momentul propice începerii lucrărilor agricole.

Sfânta Fecioară a fost aleasă

Se spune că Dumnezeu l-a trimis pe Arhanghelul Gavriil, în Nazaret, din cetatea Galileei. La o fecioară creştină, Maria, logodită cu un bărbat pe nume Iosif. Îngerul a intrat la Maria, în timp ce aceasta se ruga, şi i-a zis: „Bucură-te, Marie, cea plină de har, Domnul este cu tine! Binecuvântată eşti tu între femei”. Apoi, i-a transmis vestea cea mare. Cum că urma să nască un fiu, ce va purta numele Iisus: „Sfântul care se va naşte din tine Fiul lui Dumnezeu se va chema”. Deși un moment crucial în istoria creștină, sărbătoarea vestirii naşterii lui Iisus a început să fie celebrată cu fastul cuvenit abia în secolul al VI-lea, în Imperiul Roman de Răsărit. A fost introdusă oficial la Roma în secolul al VII-lea.

Cucul vestește la Blagoveștenie

În calendarul popular, Buna Vestire este cunoscută drept Ziua Cucului. Și asta pentru că se crede că acum cântă cucul pentru prima dată în an. vestind venirea primăverii. Totuși, lumea se teme de acest moment. Căci nu e de bine dacă-ţi cântă cucul în spate. Se spune că cel ce aude cucul cântându-i în spate, de dimineaţă, pe stomacul gol, va muri exact peste atâţia ani de câte ori i-a cântat cucul.

Pentru că acordă respectul cuvenit atât marii sărbători religioase, cât și tradiţiilor și superstiţiilor legate de această zi, oamenii ţin cont de faptul că e un mare păcat să muncească la Blagoveștenie. Ba chiar se zice că dacă din porumbul măcinat de Buna Vestire s-ar face mămăligă şi s-ar da peştilor din iaz, peştii ar muri. Printre datinile care se mai păstrează este și aceea de a avea bani, în special monede, în buzunare, de Blagoveștenie. Nu se iese din casă cu stomacul gol. Și nu trebuie să se simtă senzaţia de foame. Orice cântec al cucului trebuie plătit. Ca să aducă noroc, sănătate și belșug.

Se mănâncă pește

Numai de două ori se dă dezlegare la pește în Postul Mare: la Buna Vestire și la Florii. Prin urmare, oamenii cred că cine mănâncă pește acum se va simţi bine tot anul, la fel ca peștele în apă. Se mai spune că cel ce mănâncă pește până la Buna Vestire, în timpul Postului, face păcat mult mai mare decât dacă ar mânca orice alt fel de carne. Căci tocmai sacrificarea peștelui face din această zi una de sărbătoare, făcând parte din ritul creștin, indiferent dacă Blagoveștenia pică în zi de post sau nu.

Sursa: Libertatea pentru femei


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*