Social

A murit Mircea Ardeleanu, un mare virtuoz al Banatului

A murit Mircea Ardeleanu, un mare virtuoz al Banatului
Adora Beauty

Cu profundă tristețe, Ansamblul Profesionist Banatul îşi ia rămas bun de la unul dintre marii artiști ai săi și ai folclorului românesc, un neîntrecut și pătimaș virtuoz al țambalului: Mircea Ardeleanu senior s-a stins la 67 de ani, lăsând în urmă o operă, un model în arta interpretativă, transmis cu generozitate discipolilor săi, și amintirea unui om bun, puternic, înzestrat cu imaginatie, umor și altruism, a unui coleg de nădejde.

Mircea Ardeleanu senior s-a născut în 15 noiembrie 1953, în Bocşa Montană, în familia unui miner. S-a născut cu țambalul în pod, cum obișnuia să povestească. La vârsta de 6 ani a descoperit în podul casei instrumentul care l-a fascinat din prima clipă și care i-a însoțit întreaga existență. La vârsta de 10 ani a debutat oficial, în cadrul unui festival-concurs internațional. A urmat școala primară și gimnazială în localitatea natală, apoi a venit la Timișoara, unde a absolvit fostul Liceul nr. 10 ( actualmente Colegiul Național Bănățean) și Institutul pedagogic de 3 ani. În 1985, a renunțat la catedră și s-a angajat la Ansamblul Folcloric din Novi Sad, cu care a făcut nenumărate imprimări şi înregistrări radio şi TV. Războiul l-a alungat din Serbia și în 1994 a devenit unul dintre cei mai importanți instrumentiști ai Ansamblului Profesionist Banatul, cu care avusese deja numeroase colaborări.

În 1980 a fondat una dintre cele mai valoroase formații ale epocii, Virtuozii Banatului, împreună cu Ilie și Radu Vincu, Ion Peptenar, Sivu Golban, Costel Haida și Remus Vălungan. Mircea Ardeleanu sr. a concertat în toată România și în spațiul ex-iugoslav, la Opera House din Australia și în China, a colaborat cu artiști mari precum flautistul Bora Dugić, clarinetistul Boki Milošević, naistul Gheorghe Zamfir. A cântat folclor, jazz, café-concert, dovedind o extraordinară fantezie stilistică. Din anul 2008, artistul a cântat și în „Traditional Cvartet”, împreună cu fiul său, Mircea Ardeleanu jr. ,la contrabas , naistul Mădălin Luca și Florin Iova – chitară. În iulie 2008, la Belgrad, i s-a decernat titlul de Maestru Internaţional al Ţambalului.

Amintirea sa și sonoritatea inconfundabilă a țambalului său vor rămâne mereu cu noi. Dumnezeu să-i lumineze veșnicia în raiul marilor artiști!

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*