Social

Reguli de reciclare corectă a plasticului în perioada pandemiei cu Covid 19

Reguli de reciclare corectă a plasticului în perioada pandemiei cu Covid 19

România trece printr-o perioadă dificilă, iar măsurile impuse de autorități trebuie respectate cu strictețe.

Este important ca și colectarea deșeurilor să fie realizată separat. Astfel că Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș  face apel către cetăţeni să nu se expună la pericole prin contact direct sau prin nerespectarea măsurilor de igienă şi de colectare separată.

ADID Timiș reamintește cetățenilor că la nivelul județului colectarea separată a deşeurilor şi depozitarea acestora în recipientele desemnate este o dovadă de responsabilitate şi spirit civic, mai ales în acestă perioadă. Astfel, plasticul nu este un deșeu biodegradabil, iar dacă este aruncat în natură, are nevoie de sute de ani pentru descompunere. Recipientele de plastic folosite pentru consum, nedepozitate corespunzător și nevalorificate, contaminează natura și evoluția ecosistemului.

Deșeurile reciclabile se depozitează în sacul galben sau pubela galbenă.

– se impune colectarea separată şi sortarea deşeurilor reciclabile (ambalaje din hârtie, carton, plastic metal și lemn) de cele reziduale.

– aceste trebuie obligatoriu sortate, bine curățate și strivite, pliate sau rupte înainte de a fi depozitate în pubela sau sacul galben; având în vedere situația actuală prin care trecem, în lipsa sacului galben, acestea se pot depozita în orice alt sac din plastic, transparent – sacii trebuie obligatoriu legați.

Persoanele aflate în izolare la domiciliu trebuie să respecte regulile generale, dar și reguli mai speciale:

Mai mult ca niciodată se impune colectarea separată a fracției reciclabile și neamestecarea deșeurilor. Estimările specialiştilor arată că virusul rezistă pe hârtie până la 24 ore, iar pe metal şi plastic între 3-9 zile, deșeurile reciclabile se vor stoca pe toata durata izolării la domiciliu, adică 14 zile și încă 9 zile în plus, în gospodărie (pe balcon, în cămară, în curte) în saci care sunt legaţi la gură și marcați cu data la care au fost închiși.

Deșeurile reciclabile se colectează în: pubele de 240 litri în mediul urban și saci galbeni de 120 litri în mediul rural.

Deșeurile reciclabile conțin materii de tip reciclabil – hârtie/carton, plastic, doze de aluminiu, PET-uri, metal și lemn.

Pentru a fi eficient procesul reciclării, ambalajele de plastic trebuie să fie curate, pentru a nu contamina și alte materiale reciclabile cu care intră în contact. De asemenea, trebuie să scoatem dopurile PET-urilor și să le pliem pentru a reduce cât mai mult volumul.

Este foarte important să se depoziteze deșeurile numai în recipiente și nu în afara lor.

Respectarea acestor reguli este obligatorie pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și pentru continuitatea serviciului de colectare deşeuri menajere.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*