Național

Klaus Iohannis decretează starea de urgență de luni

Klaus Iohannis decretează starea de urgență de luni
Adora Beauty

Imediat după ceremonia de depunere a jurământului de către membrii Cabinetului Orban III, președintele Klaus Iohannis a anunțat într-o declarație de presă că a decis decretarea stării de urgență începând de luni!

„Noul guvern, împreună cu mine, ne vom dedica toate energiile 100% pentru a gestiona eficient această criză și, evident, după ce se termină această criză, pentru a guverna foarte bine pentru români. Este foarte important ca măsurile care vor fi luate să fie luate la timp, să fie luate în așa fel încât să prindă. Pentru a face posibilă această lupta cu toate instrumentele prevăzute de lege, am decis să decretez stare de urgență la începutul săptămânii viitoare”, a anunțat Klaus Iohannis.

Potrivit președintelui, această situație va permite să se realizeze într-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, achiziții de medicamente.

„Autoritățile își fac treaba, guvernul și-a făcut treaba și până acum foarte bine. Dar singuri nu vom reuși să facem decât o parte din treaba care trebuie făcută. Avem nevoie de voi, dragi români, avem nevoie de voi că să respectați îndrumările, indicațiile autorităților, regulile de igienă care sunt transmise pe canalele publice și da, avem nevoie să evitați contactele care nu sunt absolut necesare. Da, avem nevoie să va informați corect, din surse publice, direct de la autorități”, a subliniat Klaus Iohannis.

„Pentru a veni în sprijinul părinților, care au copii de vârstă școlară, am promulgat astăzi legea care le permite părinților, în condiții speciale, să stea acasă. Împreună și numai împreună vom reuși să trecem cu bine și peste această criză”, a conchis președintele.

Ludovic Orban și miniștrii cabinetului său au ieșit din izolare pentru depunerea jurământului la Palatul Cotroceni. Ceremonia de depunere a jurământului a avut loc cu masca de protecție pe față și cu mănuși pe mâini! Toate consumabilele au fost aruncate după ce au fost folosite de către fiecare ministru care a depus jurământul. Următorul ministru a depus jurământul doar după ce spațiul a fost dezinfectat.

Ce prevede starea de urgență

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 21/2004, situaţia de urgenţă reprezintă un eveniment excepţional, cu caracter nonmilitar, care prin amploare şi intensitate ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale importante. Pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri şi acţiuni urgente, alocarea de resurse suplimentare şi managementul unitar al forţelor şi mijloacelor implicate.

Potrivit articolului 4 din OUG nr. 21/2004, pe durata situaţiilor de urgenţă sau a stărilor potenţial generatoare de situaţii de urgenţă se întreprind, în condiţiile legii, după caz, acţiuni şi măsuri pentru:

– avertizarea populaţiei, instituţiilor şi agenţilor economici din zonele de pericol

– declararea stării de alertă în cazul iminenţei ameninţării sau producerii situaţiei de urgenţă

– intervenţia operativă cu forţe şi mijloace special constituite, în funcţie de situaţie, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative

– acordarea de ajutoare de urgenţă

– instituirea regimului stării de urgenţă, în condiţiile prevăzute de art. 93 din Constituţia României, republicată;

– solicitarea sau acordarea de asistenţă internaţională

– acordarea de despăgubiri persoanelor juridice şi fizice

Sursa: TVR

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*