Administrație

Primăria din Lovrin va moderniza şi extinde rețeaua de termoficare cu apă geotermală

Primăria din Lovrin va moderniza şi extinde rețeaua de termoficare cu apă geotermală

Administrația locală a comunei Lovrin are în proiect extinderea utilizării apei geotermale, investiția urmând să fie finanțată cu fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

În prezent, beneficiarii acestei resurse naturale regenerabile sunt, pe lângă ștrandul termal, recent reabilitat, clădirile publice (școli, grădiniță, primărie, dispensar, cămin cultural), 110 apartamente din blocurile de locuințe și circa 20 de case.

„Am fost primii care am luat legătura cu proiectații din județul Arad, specialiști în apele geotermale. Noi avem o experiență mai îndelungată, iar sondele de apă geotermală au funcționat la Lovrin încă dinainte de 1989. Azi mai funcționează o singură sondă, pentru că nu mai avem cui să dăm apă geotermală. Acest proiect depus este unul modern, pentru că centrala termică pe care o avem este foarte veche și nu mai face față utilizatorilor racordați. Trebuia să facem ceva pentru a putea face față nevoilor actuale. Proiectul include și achiziționarea unei centrale noi, cu aparate care transformă apa geotermală în apă normală, ne-am gândit să reabilităm toată instalația și rețeaua de termoficare, dar și să o extindem, pentru ca, la un moment dat, fiecare casă să poată fi încălzită cu apă geotermală”, a spus primarul comunei Lovrin, Marius Vasile Graur.

Pe lângă reabilitarea rețelei existente și modernizarea centralei termice, investiția vizează și extinderea utilizării apei geotermale, astfel încât ștrandul să poată funcționa indiferent de anotimp, iar mai multe locuințe aflate pe traseul conductelor de apă geo termală să poată fi racordate la sistemul de încălzire.

E de menționat că temperatura apei utilizate este de 85°C, iar debitul acesteia prin calorifere este de 8-10 litri/secundă.

În anul 2018 au fost înlocuite conductele colmatate cu altele din plastic pe o lungime de rețea de 1,5 kilometri.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*