Eveniment

Frontiera timişeană, luată cu asalt de migranţi. Câţi au încercat să ajungă anul trecut în Occident

Frontiera timişeană, luată cu asalt de migranţi. Câţi au încercat să ajungă anul trecut în Occident

În anul 2019 au fost înregistrate 297 cazuri de trecere frauduloasă a frontierei de stat, cu 1.109 de migranţi. Potrivit unui statistici întocmite de Poliţia de Frontieră Timiş, în primele trimestre ale anului trecut situația migraţiei ilegale s-a menţinut în aceiaşi indicatori ca în anul 2018, în trimestrul IV constatându-se un trend ascendent, determinat în principal de răcirea vremii şi încercarea migrantilor de a tranzita ţara noastră, cu intenţia de se deplasa spre un stat din vestul Europei.

 Majoritatea persoanelor depistate au acţionat la frontieră la „zona verde”, între punctele de trecere a frontierei, 1.082 migranţi, diferenţa regăsindu-se în punctele de frontieră pe unde au încercat să intre ilegal ascunşi în mijloace de transport sau utilizând documente de călătorie false sau falsificate.

Analizând fenomenul migraţiei, în funcţie de locul săvârşirii faptei, se constată că ponderea cea mai mare a fost înregistrată la frontiera cu Republica Serbia, unde au fost constatate 260 cazuri cu 992 de migranţi ilegali. Dintre aceştia, 916 sunt migranţi ilegali non-regionali (proveniți din state cu potențial migrator) şi 76 sunt migranţi ilegali regionali (state balcanice).

La frontiera cu Ungaria au fost înregistrate 23 de cazuri cu 72 de migranţi ilegali, din care 69 sunt migranţi ilegali non-regionali şi 3 migranţi ilegali regionali.

Referitor la infracțiunea trafic de migranţi, în perioada analizată au fost instrumentate 86 cazuri cu 120 traficanţi/facilitatori, fiind probată activitatea infracţională a 58 făptuitori.

În ceea ce priveşte măsurile întreprinse în urma continuării cercetărilor şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate care au săvârşit infracţiuni de trafic de migranţi, procurorii de caz au dispus  măsuri de arest preventiv, control judiciar ori cercetarea în stare de libertate.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*