Social

Degustarea cârnaților bănățeni va avea loc anul acesta la Biled

Degustarea cârnaților bănățeni va avea loc anul acesta la Biled

Redactorii săptămânalului de limbă germană „Banater Zeitung” organizează şi anul acesta „Degustarea cârnaţilor bănăţeni”- „Worschkoschtprob”, sărbătoare cu o tradiţie de câteva decenii pentru minoritatea germană din Banat, şi nu numai. Evenimentul va avea loc în data de 13 februarie la Biled.

Pentru a fi o degustare a cârnaţilor bănăţeni în adevăratul sens al cuvântului, evenimentul a poposit în ultimii ani în diferite localităţi din Banat – Buziaş, Lugoj, Deta, Cenad, Sântana, Şag, Maria Radna şi Bocşa.

Şi în acest an Degustarea Cârnaţilor Bănăţeni cuprinde două secţiuni de concurs: producătorii privaţi (cârnaţi făcuţi în propria gospodărie pentru consumul propriu) şi firmele producătoare de mezeluri (cârnaţi produşi pentru comerţ). În acest sens, redacţia Banater Zeitung va primi mostrele de cârnaţi (câte o pereche/ participant) în seara ce precede evenimentul, începând cu ora 17, în locaţia unde o zi mai târziu va avea loc evenimentul, sau în ziua manifestării până cel târziu ora 10.30. Din motive organizatorice, produsele aduse după această oră nu vor mai putea fi înscrise în concurs.

Şi cei care vor să aducă spre degustare şi alte mezeluri pregătite în casă sunt bineveniţi. Pentru ei se va întocmi o secţiune de concurs separată, însă doar dacă se vor aduna cel puţin cinci concurenţi diferiţi pentru aceasta. Cei interesaţi să participe pot lua legătura în avans cu redacţia Banater Zeitung din Timişoara la numărul de telefon 0256/498 210 sau la adresa de e-mail temeswar@adz.ro.

Intrarea la eveniment se va face pe bază de invitaţie. Participarea la concurs este gratuită pentru cei înscrişi în concurs şi pentru presă, de asemenea de intare gratuită beneficiază şi abonaţii ziarului – pe baza abonamentului la ziarul german „Allgemeine Deutsche Zeitung/Banater Zeitung” (chitanţa doveditoare).

Suplimentul „Banater Zeitung” (BZ) şi ziarul-gazdă „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien” (ADZ) continuă o tradiţie veche de mai multe decenii: „Worschtkoschtprob”/ „Degustarea cârnaţilor”, iniţiată de către redactorii ziarului „Neue Banater Zeitung” (NBZ) sub conducerea redactorului-şef  Nikolaus Berwanger.

„Worschtkoschtprob” a fost până în 1989 o manifestare privată desfăşurată în interiorul redacţiei, unde cititorii din spaţiul rural bănăţean – dar nu numai – aduceau la redacţie, pentru degustare („juriul degustător” fiind redactorii) şi pentru „concurs” mostre ale cârnaţilor făcuţi în casă. Ziua desfăşurării evenimentului era publicată doar în NBZ, fapt pentru care participau doar cititori ai ziarului. Pentru ziar era un bun prilej de strângere a relaţiilor dintre redactori şi cititori.

Cu peste 20 de ani în urmă, publicaţia Banater Zeitung a decis să organizeze o manifestare publică, mizând în continuare pe pasiunea bănăţenilor pentru cârnaţi. Succesul înregistrat – la fiecare ediţie au participat sute de prieteni ai ziarului – a înlesnit mult organizarea în continuare a manifestării, căci numeroase firme o sponsorizează cu generozitate.

Un comentariu

  1. Siegfried Thiel

    Scuze, dar de trei ani nu mai sunt doua sectiuni! Nu va fi concurs pentru firme!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*