Social

Cei mai mici ochelari din lume, în colecția unui timișorean

Cei mai mici ochelari din lume, în colecția unui timișorean

Ochelari din carapace de broască țestoasă, de lemn, din corn de bivol indian sau placați cu aur… Vorbim de piese de colecție cu o valoare inestimabilă… Toate acestea se găsesc în unicul Muzeu al Ochelarilor din ţara noastră, care este la Timişoara.

 Alfred Kosar are o adevărată galerie de artă, situată în Piaţa Crucii. Bărbatul este optician, specialist cu o experienţă de 39 de ani, din care 15 în Germania. După cum povestește, el a fost plecat în anii ’90 din ţară, însă a revenit și adus la Timişoara o întreagă colecţie de rame adunate de-a lungul timpului. Unele dintre obiecte sunt de vânzare, iar altele doar de colecție. „E unicul muzeu al ochelarilor din țară. Eu am sute de obiecte aici în muzeu, iar acest lucru mă bucură pentru că mă deosebește de alți colegi cu optice medicale, care oferă doar rame care sunt la modă și uzuale care se găsesc în toată țara. Muzeul acesta arată pașii în timp a modei ochelarilor”, a precizat proprietarul Muzeului de Ochelari.

Printre sutele de obiecte, se regăsesc ramele pe care le vedem la I.L.Caragiale, pe bancnota de 100 lei. Tot acolo sunt şi vestitele rame rotunde, ca ale lui Ghandi sau cele din anii ‘60, purtate de John Lenon. În plus, la Muzeul Ochelarilor există şi câteva modele unicat purtate de actorul Elliot Gould, în filmul „Ocean’s 11”, Sophia Loren, Henry Kissinger sau Jackie Onassis. „Am făcut o pasiune pentru ramele de ochelari, rame deosebite, rare, nonconformiste. Am început să tot strâng. În Germania există obiceiul de a nu se arunca ochelari la gunoi, ci se aduc la magazinul de optică. Atunci am triat ochelarii cei care sunt funcționali. Așa am ajuns să am zeci și zeci de ochelari retro-vintage, piese originale din 50- ‘60. Sunt mărci celebre de la Christian Dior sau Armani. După aceea mi-am dat seama că se poate dezvolta această pasiune a mea și am început să colecționez și tot felul de rarități, cum ar fi ochelari de lemn, din carapace de broască țestoasă sau din corn de bivol indian, ochelari placați cu aur. Acum le ofer spre vizionare, dar dacă am dubluri și clienți care apreciază această valoare și frumusețe, le ofer spre vânzare”, susține Alfred Kosar, proprietarul unicului Muzeu de Ochelari din România.

Tot aici la muzeul lui Alfred Kosar se găsesc și cei mai mici ochelari din lume. “Cei mai mici ochelari din lume, de buzunar, sunt pentru aproape, iar cei mai înguşti ochelari din lume au cinci milimetri. Aici mai este vestitul Lornion, folosit la sfârşitul anilor 1800. Lornionul era pentru doamne şi printr-o apăsare de buton se deschidea”, povestește Alfred Kosar.

Din multitudinea de obiecte de colecție, e greu de decis care ar fi preferata pereche de ochelari. “Mie îmi plac toate, nu am o piesă preferată. Însă, cea mai valoroasă piesă este acel Pierre Cardin făcut într-o serie foarte redusă, dar numai în 1962, din carapace de broască țestoasă, care are o valoare inestimabilă. O altă piesă unicat este Cat Eye-ul lui Marilyn Monroe, Pierre Cardin-ul lui Jackie Kennedy, acestea sunt piese rare”, mai spune Alfred Kosar.

Alfred Kosar este încântat că vestea s-a răspândit și peste hotare, iar cumpărătorii au venit chiar și din New York sau Kongo.

Cei care vor trece pragul Muzeului de Ochelari vor rămâne cu adevărat impresionați de ceea ce vor vedea.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*