Național

Azi se împlinesc 161 de ani de la Mica Unire

Azi se împlinesc 161 de ani de la Mica Unire

24 ianuarie este ziua în care s-a înfăptuit Mica Unire. În anul 1859, a avut loc Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Cum s-a petrecut totul și de ce este atât de importantă această zi pentru români?

Mica Unire de la 24 ianuarie 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român și a deschis calea spre Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Unirea celor două principate a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. În anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Naționale”, urmând ca ulterior într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate.

Prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866, Principatele Unite încep să se numească oficial România pentru ca la 1 decembrie 1918 s-a înfăptuit Marea Unire a Transilvaniei cu România creându-se actualul stat.

Sursa: ziarulunirea.ro


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*