Social

Mesajul poliţiştilor pentru şoferi: Sunt persoane dragi care vă așteaptă acasă

Mesajul poliţiştilor pentru şoferi: Sunt persoane dragi care vă așteaptă acasă

Polițiștii timișeni vă roagă să conduceți preventiv și să respectați viteza legală!

În perioada 23-29 decembrie, la nivelul județului Timiș au avut loc 7 accidente grave soldate cu 3 persoane decedate, 7 rănite grav, 9 rănite ușor și 10 accidente ușoare din care au rezultat 11 persoane rănite ușor.

În județul Timiș, circulația rutieră se desfășoară în condiții normale, nu sunt semnalate drumuri cu circulație întreruptă ca efect al manifestărilor meteo nefavorabile sau ca urmare a vreunui eveniment rutier.

Însă, având în vedere că la nivelul județului Timiș, se preconizează temperaturi scăzute, care pot genera formara poleiului, iar riscul producerii accidentelor crește, conducătorii auto sunt sfătuiţi să adopte o conduită preventivă în trafic şi să respecte indicaţiile şi recomandările poliţiştilor rutieri.

În weekend, polițiștii rutieri au intensificat activităţile în trafic, în scopul prevenirii şi a combaterii principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.

În perioada 24-29 decembrie, poliţiştii rutieri timișeni au aplicat, în urma acţiunilor vizând reducerea riscului rutier, peste 300 de sancţiuni contravenţionale, iar pentru abaterile constatate au ridicat, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule, 30 de permise de conducere şi au reţinut 10 certificare de înmatriculare.

Astfel, au fost întocmite 16 dosare penale pentru infracţiuni rutiere şi aplicate 304  de sancţiuni contravenţionale, 152 dintre acestea fiind pentru nerespectarea limitelor legale de viteză impuse pe anumite tronsoane de drum şi 36 pentru neutilizarea centurii de siguranţă.

Recomandări preventive pentru un trafic rutier în siguranţă:

ÎNAINTE DE A PLECA LA DRUM:

În permanență, prin intermediul Centrului INFOTRAFIC din cadrul I.G.P.R., puteți să fiți informaţi cu privire la condiţiile de trafic rutier şi eventualele rute ocolitoare.

Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic!

Echipaţi-vă maşina corespunzător, nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă, lanţuri şi material antiderapant!

Discuţiile intense în timpul conducerii autovehiculului, vorbitul la telefonul mobil, vă pot distrage atenţia în momente vitale;

Folosiţi corect luminile pe timp de zi, de noapte.

Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau vehicule!

Oboseala la volan va poate fi fatală! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri.

NU UITAŢI: VITEZA UCIDE!

Viteza excesivă sau neadaptată la particularităţile de drum şi de trafic continuă să genereze multe accidente rutiere! Viteza determină creşterea distanţei de frânare necesară opririi autovehiculului în siguranţă şi determină agravarea consecinţelor accidentelor rutiere indiferent de cauză!

Poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra importanţei respectării regimului legal de viteză întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă un factor principal generator de accidente rutiere în România.

Poliţiştii recomandă conducătorilor de vehicule să circule cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, să evite depăşirile riscante, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule, mai ales atunci când carosabilul este umed sau acoperit de polei.

Pentru evitarea implicării în accidente rutiere grave, conducătorii auto sunt sfătuiţi să evite să se angajeze în depăşiri.

Conducerea unui autovehicul şi alcoolul sunt incompatibile!

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice! Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală!

Centura de siguranţă poate salva viaţa!

Centura de siguranţă, acest accesoriu pe care, din păcate, mulţi conducători auto “uită” să îl folosească, constituie un factor de primă importanţă în ceea ce priveşte configuraţia dinamicii accidentelor rutiere.

Conduceţi cu multă atenţie şi răbdare!

Sunt persoane dragi, care vă așteaptă acasă pentru a petrece sărbătorile împreună!

Foto: arhivă

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*