Social

Artificii şi petarde de Sărbători – tot ce trebuie să ştii

Artificii şi petarde de Sărbători – tot ce trebuie să ştii
Adora Beauty

În ce situaţii se interzice folosirea articolelor pirotehnice în România? Există vreo hotărâre care ar interzice utilizarea lor? Despre acest subiect a vorbit avocatul Bogdan Dobrescu.

Legislaţia în vigoare, respectiv Legea nr.126/1995 privind regimul materiilor explozive cu modificările şi completările ulterioare, ne aduce în vedere faptul că utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice este permisă doar atunci când acestea se încadrează în categoria I a articolelor pirotehnice de divertisment – cele care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă.

Din motive de securitate şi siguranţă publică, vă informăm că, pentru prevenirea accidentelor, distanţa dintre utilizator şi obiectul pirotehnic, în timpul folosinţei, trebuie să fie de cel puţin 1 m şi, de asemenea, nivelul maxim de zgomot nu trebuie să depăşească 120 dB.

Pentru prevenirea mediului, pocnitorile nu pot să conţină mai mult de 2,5 mg de fulminat de argint. Comercializarea articolelor pirotehnice destinate publicului este permisă doar persoanelor cu vârsta peste 16 ani. De asemenea, sunt interzise publicului larg petardele şi bateriile de petarde.

Vă informăm că este foarte important ca, înainte de utilizarea artificiilor, să citiţi cu atenţie inscripţiunile de pe ambalaj şi să ţineţi cont de acestea, în special de cele care precizează că articolele pirotehnice sunt destinate a fi folosite doar în mediul exterior.

 

Articolele pirotehnice sunt interzise a fi folosite:

    La o distanţă mai mică de 50 m de constructiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;

    la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;

    la o distanţă mai mică decât cea prevazută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

    în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;

    pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;

    la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

Nerespectarea acestor indicaţii atrage după sine consecinţe de ordin penal şi contravenţional.

Sursa: clickpentrufemei.ro

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*