Eveniment

Operaţionalizarea unui nou punct de trecere a frontierei la graniţa cu Serbia

Operaţionalizarea unui nou punct de trecere a frontierei la graniţa cu Serbia

În data de 20 decembrie, în localitatea Moldova Nouă a avut loc operaţionalizarea Punctului de Trecere a Frontierei Moldova Nouă  (România) – Golubac (Serbia), deschis la graniţa cu Republica Serbia.

Punctul de Trecere a Frontierei Moldova Nouă – Golubac funcţionează în subordinea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, fiind deschis pentru traficul internațional de persoane și mărfuri, până la limita unei greutăți totale de 3,5 tone, în regim de bac şi pietonal, iar programul de funcționare este de la ora 06:00 la ora 20:00.

Lucrările de amenajare au avut în vedere ca acesta să întrunească toate condiţiile pentru a fi deschis în regim de trafic internaţional, conform catalogului Schengen. Astfel, punctul de trecere este prevăzut de artere de control pentru fiecare sens de intrare şi ieşire din ţară, cabine de control, spaţii interioare, echipamente tehnice, precum şi IT.

Personalul care desfăşoară activităţi de control la frontieră în punctul de trecere este asigurat de lucrători din cadrul Poliţiei de Frontieră Române .

Noul punct de frontieră se alătură celorlalte puncte de trecere cu specific rutier, feroviar şi portuar deschise traficului internaţional la graniţa României cu Serbia, operaţionalizarea acestuia urmând să asigure creşterea fluenţei traficului de călători între România şi Serbia.

Deschiderea acestui punct de trecere se înscrie în sfera consolidării relaţiilor bilaterale dintre cele două state,  în cadrul procesului de implementare a unui program de cooperare transfrontalieră România-Serbia, fiind  în concordanţă cu prevederile legislaţiei comunitare in domeniu.

Lungimea frontierei României cu Serbia este de 546,4 km, iar punctele de trecere deschise traficului internaţional de la graniţa cu Serbia au fost tranzitate, în acest an,  de peste 3.400.000 de călători (aproximativ 2.370.000 dintre aceştia fiind cetăţeni UE şi 1.030.000 de cetăţeni non-UE). Totodată, în acest an au trecut frontiera româno-sârbă aproximativ 1.245.000 mijloace de transport.

Punctul de Trecere a Frontierei Moldova Nouă  (România) – Golubac (Republica Serbia) este situat în teritoriul administrativ al localității Moldova Nouă, din judeţul Caraș – Severin şi are drept corespondent pe teritoriul Republicii Serbia localitatea Golubac (din punct de vedere administrativ, pentru că locul de acostare al bacului se află în localitatea Vinci-Usje), iar spaţiile şi utilităţile necesare pentru desfăşurarea activităţilor de control în  punctul de trecere a frontierei sunt asigurate de Primăria orașului Moldova Nouă, care îl are în administrarea sa.

Baza legală care reglementează deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei Moldova Nouă este Hotărârea de Guvern nr. 646 din 27.08.2019.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*