Cultură

Revista Timisiensis, 26 de ani de apariție editorială în peisajul cultural bănățean

Revista Timisiensis, 26 de ani de apariție editorială în peisajul cultural bănățean

Centrul de Cultură și Artă al județului Timis  invită maine, 10 decembrie, ora: 13:00 la lansarea revisteiTimisiensis” care va avea loc la sediul din str. E. Ungureanu, nr.1 din Timișoara.

Anul acesta revista Timisiensis”apare în condiții grafice deosebite la Editura Eurostampa din Timișoara, dar și în format electronic pe site-ul instituției www.ccajt.ro.

Acest număr marchează 26 de ani de apariție editorială neîntreruptă și îl are ca redactor șef pe managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, prof. Liliana Laichici, echipa de redacție este formată din prof. dr. Ion Căliman, Mafa Alina, Remus Vălungan și Marius Matei iar comitetul științific este format din dr. Daniela Băcilă, dr. Adela Popa, prof. dr. habil. Demenescu Veronica, prof. univ. dr. Adrian Dinu Rachieru, prof. dr. habil. Lucian Roșca, lector univ. dr. Gabriel Kelemen. 

”Dorim să promovăm și să restituim elemente ale culturii și artei bănățene care fac parte din patrimoniul nostru cultural”, declară managerul Liliana Laichici.

Articolele sunt grupate tematic după cum urmează: oameni și evenimente, tradiții și obiceiuri, ochiul sociologului, grai bănățean, folclor muzical și recuperări. Din cuprinsul revistei articole despre obiceiuri și tradiții și poezia în grai bănățean poartă semnătura dlui. prof. dr. Ion Căliman; prof. univ. dr. Adrian Dinu Rachieru relatează despre ”patriotismul limbii și ”realitatea discursivă””; prof. dr. Ioan Viorel Boldureanu relatează despre cercetarea pentru atlasul etnografic al Banatului; Tania Țunaș prezintă Festivalul Etniilor, ediția a XIX-lea, 2019 și un articol despre Școala de Arte din Timișoara;prof. dr. habil. Veronica Demeneascu semnează un articol despre ”Tradiții la români”; Dinu Barbu semnează articole despre muzicanții din Iarmota și doi aromâni de seamă ai Banatului; etnograful Marius Matei prezintă satul românesc bănățean; drd Claudiu Glăvan relatează câteva aspecte ale semioticii în patrimoniul textil din Banat; Cătălin Balaci prezintă o analiză antropologică și istorică a comunelor Balinț, Coșteiu și Belinț , iar Alina Mafa consemnează a 31-a ediție a Festivalului Fanfarelor din Timișoara și Tabăra de creație de la Făget a Școlii de Arte din Timișoara.

Accesul la evenimentul de lansare a revistei este liber.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*