Șaptesprezece artişti plastici profesionişti din România, Serbia, Lituania, Spania, Germania și Muntenegru au expus la Galeria Primăria Timișoara picturi realizate în Tabăra de creație Gernik Art Camp, ajunsă la ediția XVI, găzduită în zona colinară a Banatului de Severin. Este vorba despre Valeriu Sepi, Raluca Băjenaru, Ljubisa Djurić, Kaulip Álvarez, Hector Delgado Millan, Susie Vier, Mátyász László, Angela Ștefania Szavui, Andjela Mujcić, Costin Brăteanu, Jūrate Racinskaitė, Adrian Podoleanu, Vasile Pintea, Irvin Maslicić, Dunja Sirmium, Constantin Plavițu, Maja Ćuk şi Susana Garcia Gómez.
“Este un vernisaj al unei tabere de creație care s-a desfășurat la Gârnic, în luna septembrie. Este o ediție interesantă în care încercăm să promovăm Clisura Dunării, satul Gârnic, unde a avut loc Tabăra de creație. Este un sat locuit de cehi, care s-a depopulat încet încet și a devenit un sat în care artiștii fac tabere de creație. În premieră, artiștii au făcut și lucrări de mosaic, sculptură, ceramică. De data aceasta au abordat și piatra locală”, a transmis artistul plastic Costin Brăteanu, curatorul expoziției.
Operele artiștilor plastici realizate se înscriu în teritoriul tematic postpostmodern, uzând de un vast limbaj plastic, articulat plenar în climatul efervescent al contemporaneității. Ierburi bătute de vântul cald al sfârșitului de vară, azurul înmiresmat al cerului străbătut ici colo de imaculata prezență fugară a norilor răzleți, poetica spațiului invită la reverie, stimulează și inspiră dialogul strâns dintre natură și artist, freamătul feeric al codrului, alături de minunatul climat rural încărcat de tradiție, liziera atinsă de aripa răcoroasă a toamnei, pădurea, eternul imperiu silvestru, ce parcă vorbește în limba tăcută a culorilor/umbrelor fremătătoare pe care doar artistul o poate seduce și aduce prin măiestria sa plină de rafinament în substanța inefabilă a pânzei pictate.
“De atâția ani mergem la Gârnic și suntem primiți cu ospitalitate. Se simte un epicentru cultural la Gârnic, unde se promovează idei de creație și prietenie. Printre cei care depun efort și care au merite deosebite, este curatorul Costin Brăteanu, care invită colegi din diverse țări, iar acest schimb de idei este atât de important”, a spus artistul plastic Valeriu Sepi.
Pentru ca artiștii să poată beneficia de toate condițiile pentru ca operele lor să poată fi realizate, Tabăra de creație a fost finanțată de către compania World Media Trans.“Vreau să le mulțumesc tuturor artiștilor plastici din aceasta Tabăra de creație pentru munca depusă, pentru tablourile create. În continuare vom face ca această tabăra să se dezvolte, să mergem puțin și pe sculptură, cum este acel mosaic”, a precizat Gabriel Lungu, managerul World Media Trans.
Expozitia va fi deschisă publicului in perioada 5-17 decembrie 2019, la Galeria Primăria Timișoara.