Politic

Maria Grapini ia atitudine în cauza Semmerigului bănățean: “Refuz să cred că ne jucăm cu simboluri naționale, căci, aici, vorbim despre așa ceva!“

Maria Grapini ia atitudine în cauza Semmerigului bănățean: “Refuz să cred că ne jucăm cu simboluri naționale, căci, aici, vorbim despre așa ceva!“

Decizia CFR Călători, de a suspenda circulaţia trenului pe linia Oraviţa-Anina, în timpul săptămânii – garnitura urmând să circule doar în weekend – a stârnit revolta mai multor locuitori ai zonei, în condițiile în care nu vorbim despre un traseu și-o infrastructură oarecare, ci despre cea mai veche cale ferată montană din România.

Recent, unii dintre cei care contestă această decizie a companiei s-au adresat europarlamentarului Maria Grapini, solicitându-i ajutor în susținerea cauzei Semmeringului bănățean.

“Trag un semnal de alarmă ferm, pentru că vorbim despre o rută cu frumuseți unice, râvnită de toți turiștii străini care vizitează zona, vorbim despre un paradis geografic! Acest paradis trebuie păstrat, conservat, dezvoltat, nu restrâns, restricționat! Refuz să cred că ne jucăm cu simboluri naționale, căci, aici, vorbim despre așa ceva! Declarativ, unii militează pentru dezvoltarea turismului românesc…Astfel? Deținem o bijuterie a infrastructurii și a naturii și decidem s-o ascundem privirilor celor care ne vizitează? E absurd! Voi lua atitudine oficială și voi solicita o revizuire imediată a deciziei CFR Călători!“, a declarat europarlamentarul Maria Grapini.

Calea ferată Oravița-Anina a fost construită de austrieci între anii 1855-1863, pe când Banatul făcea parte din Imperiul Austro-Ungar.
Ea se întinde pe o lungime de 34 de kilometri, cu 10 viaducte, extrem de spectaculoase, cel mai frumos fiind cel de la Jitin. Pe traseul incredibil, mai există 14 tuneluri prin stâncă, cel mai lung tunel, de 660 metri, fiind cel de la Gârlişte. Linia nu a fost niciodată electrificată.

(Foto:Drumliber.ro)


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*