Cultură

Sesiune științifică anuală la Muzeul de Artă Timișoara

Sesiune științifică anuală la Muzeul de Artă Timișoara

Muzeul de Artă din Timișoara găzduiește, în perioada 27 – 28 noiembrie, Sesiunea Științifică anuală, cu tema: Artă, istorie și muzeografie. Europenitatea Banatului Timișoarei, în secolul al XX-lea. Evenimentul va avea loc în Sala Barocă a Muzeului de Artă (Piața Unirii, nr. 1), cu începere de la ora 10:00.

Printre temele care vor fi abordate se numără:

Colecția de pictură bisericească a Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timișoara

Fundarea Mitropoliei Banatului şi evoluția ei în perioada comunistă

Confluențe europene în pictura lui Ioan Isac

Tripticul lui Ștefan Jager. Colonizarea șvabilor din Banat

Joseph Ferenczy, un pictor al Banatului

Arta și învățământul artistic în perioada postbelică

În cadrul Sesiunii Științifice vor lua cuvântul, printre alții, Florin Lobonț, Miodrag Milin, Josef Wolf, Iuliana Galeș, Gabriel Szekely, Carol David, Sașa Iașin, Claudiu Toma, Annemarie Podlipny și Victor Neumann.

Cu această ocazie va avea loc și lansarea primului număr, în limba engleză, al revistei EUROREGIONALIA, o publicație de studii interdisciplinare, editată în colaborare cu Centrul de Studii Avansate în Istorie și cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș.

Din 2014 și până în prezent, revista Euroregionalia a devenit un reper pentru lumea academică, iar în paginile acesteia se adună opiniile celor mai buni specialiști în istorie, atent coordonate de directorul Muzeului de Artă din Timișoara, prof. univ. dr. Victor Neumann. Acum, odată cu lansarea ediției cu numărul 6 (și a celei cu numărul 1, în limba engleză), dispar și barierele de limbă, astfel că studiile istoricilor, care au contribuit la Euroregionalia, sunt disponibile lumii întregi! Desigur, acest lucru și în contextul tot mai apropiatei Capitale Europene a Culturii, la Timișoara!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*