Administrație

În Banat s-au finalizat șase lucrări de prevenire a inundațiilor în regim de urgență

În Banat s-au finalizat șase lucrări de prevenire a inundațiilor în regim de urgență

Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a finalizat șase din cele șapte lucrări de prevenire și apărare împotriva inundațiilor realizate în regim de urgență, cu fonduri provenite de la bugetul de stat pentru a înlătura efectele calamităților naturale produse de inundații în perioada februarie-mai 2019.

Cele șase lucrări de investiții finalizate deja de ABA Banat sunt situate în bazinele hidrografice ale Bârzavei, Timișului, Sebeșului și Bistrei, din județele Timiș și Caraș-Severin. Lucrările au început în luna septembrie a acestui an, imediat ce au fost primite fondurile alocate de Ministerul Apelor și Pădurilor, având ca termen de realizare sfârșitul anului 2019.

Suma totală primită de ABA Banat prin H.G. 441/25.06.2019 este de 3.210.000 lei.

Pentru județul Timiș, s-au alocat 2.760.000 lei cu TVA pentru cele trei lucrări  hidrotehnice: “Punere în siguranță dig mal stâng râu Bârzava-amonte pod rutier Partoș din comuna Banloc”, “Refacere consolidare mal râu Timiș-aval de podul rutier din Parța” și ”Refacere apărare de mal râu Timiș, intravilan localitatea Lugoj”. Dacă primele două lucrări sunt realizate 100%, ultima este în curs de execuție urmând ca până la mijlocul lunii decembrie să fie finalizată în întregime.

 entru județul Caraș-Severin, s-au primit fonduri de 450.000 de lei pentru patru lucrări hidrotehnice, care, până la această dată, s-au finalizat 100%: ”Regularizare râu Sebeș la Caransebeș”, “Regularizare pârâu Zlagna și pârâu Potoc la Caransebeș”, “Regularizare pârâu Potoc la Caransebeș”, “Refacere consolidare dig mal stâng pârâul Axin la confluență cu râul Bistra din comuna Obreja”.

Obiectivele urmărite de aceste lucrări sunt: punerea în siguranță a construcțiilor hidrotehnice existente, stabilizarea talvegului și stoparea afuierilor*, punerea în siguranță a căilor de comunicație și a rețelelor de utilități, reducerea riscurilor de poluare care pot apărea în timpul inundațiilor, reabilitarea și ecologizarea zonei adiacente malurilor cursurilor.

“Lucrările pe care le-am realizat au vizat punctele critice pe care specialiștii noștri le-au identificat în cursul evaluării stării de funcționare a lucrărilor hidrotehnice afectate de codurile hidrologice din perioada 28 aprilie – 04 mai 2019 pentru bazinul hidrografic Banat. În total, au fost consolidate diguri pe 900 metri și maluri pe 250 metri, am refăcut apărarea de mal pe 600 metri și am asigurat secțiunile de scurgere ale cursurilor de apă. Aceste lucrări protejează locuitorii din Lugoj, Partoș, Parța, Caransebeș și Obreja”, a precizat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

În aceste zone, în perioada februarie-mai 2019, s-au înregistrat fenomene hidro-meteorologice periculoase, care au dus la creșteri de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de apărare. Ulterior, specialiștii ABA Banat au constatat diverse eroziuni ale digurilor, malurilor și colmatări ale albiilor în bazinele hidrografice afectate de codurile meteo-hidro prelungite.

Adora Beauty

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*