Social

Ce a dispus Ministerul Sănătăţii pentru “Blocul Morţii”. Două pisici au fost salvate

Ce a dispus Ministerul Sănătăţii pentru “Blocul Morţii”. Două pisici au fost salvate

Ministerul Sănătății a dispus prin echipa de control trimisă la Timișoara ca DSP Timiș să intre în imobilele afectate de folosirea acelui insecticid, identificat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș, ca fiind Delicia-Gastoxin (substanță ce conține fosfură de aluminiu, în concentrație de 57%) și să determine gradul de poluare și radioactivitate al aerului din încăperi.

În acest moment se prelevează probe de către inspectorii Inspecției Sanitare de Stat, din cadrul DSP Timiș, care vor ajunge într-un laborator de toxicologie, pentru a se determina dacă mai există în aer fosfina, substanță letală care a provocat decesul celor trei persoane și intoxicarea altor 88. Rezultatele vor fi comunicate Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care va dispune, în funcție de rezultatele de la laborator, întoarcerea locatarilor în imobile.

Echipa de control a MS a verificat și a constatat că produsul Delicia-Gastoxin este certificat de către Comisia Națională pentru Produse Biocide, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 528/2012 al Parlamentului European și Consiliului UE, pentru utilizare ca insecticid, folosit strict în interiorul silozurilor goale, a celulelor de depozitare goale, stive, camere de depozitare goale, alte clădiri etanșe la gaze(închise/sigilate, libere) și este interzisă folosirea lor în spații de locuit.

De asemenea, două pisici au fost găsite în blocul contaminat de pe strada Mioriţei.

“Animalele vor fi îngrijite de noi și le vom asigura hrana până vom identifica stăpânii. Vom lua legătura cu un veterinar să le evalueze”, au transmis, miercuri, reprezentanţii ISU Timiş.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*