Cultură

A început Festivalul Imagine Timișoara

A început Festivalul Imagine Timișoara

Prima zi a festivalului Imagine Timișoara a adunat zeci de fotografi la Incuboxx. Organizatorii festivalului doresc să dărâme bariere dintre fotografii deja consacrați în domeniu și cei care au ales să creadă în pasiunea lor și să o transforme într-un business, de aceea au ales să deschidă festivalul cu o conferință care are loc două zile (19-20 noiembrie), urmată de o serie workshop-uri (21-22 noiembrie).

Primii care au urcat pe scena conferinței din cadrul Imagine Timișoara Festival au fost Marius și Andra Drăgan. Aceștia își asumă o învățare continuă pentru a pune cele mai bune baze în spatele întregii lor munci, iar aceasta este ideea pe care doresc să le-o transmită tuturor participanților ITF. A doua oară în Timișoara, cuplul de fotografi se axează pe o abordare personală și caldă în raport cu posibilii clienți.

Hajdu Tamas cunoscut printre cei apropiați drept Tomi, se remarcă în România în domeniul  fotografia de street-photography: „nu mă regăsesc în concepția actuală care definește acest fenomen, se transformă într-o fotografie gândită”. Cadrele surprinse deT omi sunt un melanj între fotografia documentară și cea instantanee. Acesta folosește filmul și setările automate ale aparatului de fotografiat, consideră că „fotografia e ceva intim și cel mai important e momentul care definește acea clipă înainte să apeși pe declanșator”. HajduTamas trăiește și lucrează în Baia Mare, fotografia sa pe film este intimă, impregnată în umor și cu puternice accente balcanice.

Alexandru Mateiu a fost cel de-al treilea speaker care a urcat pe scena Imagine Timișoara Festival și a prezentat participanților la conferință cum se poate crește calitatea unei fotografii cu ajutorul editării detaliilor pornind de la tablouri celebre: „Lan de Grâu cu chiparoși” –  Vincent Van Gogh, „Soții Arnolfini” – Jan van Eyck sau „Meditația” lui William Adolphe Bouguerau au fost printre exemplele folosite.Alex Mateiuse concentrează pe „Momentele gorecki”- momente rare și speciale din viața cuiva, când toate experiențele anterioare par să conducă spre același punct central și creează senzația că abia atunci începi să trăiești cu adevărat”.

Ștefan Mirea a susținut o prezentare despre importanța personal branding-ului, a ales să răspundă la întrebări:  De ce evenimentele de networking sau prezența online sunt importante pentru creșterea acestuia. „Eu nu cred că există fotografi buni, eu cred că există fotografi populari. Singura modalitate de a-ți crește brandul este aceea de merge la workshopuri și de a investi constant în pregătirea ta. Credibilitatea și vizibilitatea în domeniul fotografiei aduce clienți”, mai adaugă acesta.

Marius Bărbulescu este fotograf de nuntă din 2008 și a imortalizat mai mult de 150 de nunți, mai ales în România, dar tot mai mult pe plan internațional din 2012. La Imagine Timișoara Festival, Marius a vorbit despre „Zero Așteptări”, despre presiunea de a crea atunci când nu orice „poză de nuntă” are potențial de premiul I în cadrul concursurilor de fotografie. Acceptarea acesta l-a ajutat să ajungă la un echilibru între viața profesională și cea personală: „Ajung acasă la ore destule de rezonabile, lucrez în jur de 4-5 ore, ies cu familia în parc”. Marius a ales să se concentreze asupra fotografiei de nuntă în exclusivitate.

Tot în cadrul primei zile a conferinței au fost prezenți doi speakeri surpriză – Axel Șerbănescu de la Alex Cover  și Marian Dinu de la Cewe – principal sponsor ITF. Primul a subliniat importanța unui print de calitate atunci când dorim să oferim mai mult decât o amintire celor dragi.  Cel de-al doilea invitat surpriză a vorbit despre albumele foto și ce înseamnă CEWE Photo Award, Premii TIPA și EISA, cât și despre promoțiile disponibile pentru participanții ITF.

Daniel Chindeaa fost ultimul speaker din prima zi a Conferinței Imagine Timișoara și a surprins publicul cu detalii legate de Greșelile fotografului de nuntă – un ghid succint pentru ce nu trebuie să faci, în care a prezentat cele mai frecvente erori care apar în acest tip de fotografie.

A doua zi a Conferinței Imagine Timișoara îi aduce pe scena Incuboxx pe olandezul Damon Piljman – câștigător în Top 5 Fearless Photographer in the World 2015 și câștigătorul titlului „Cel mai bun  Fotograf de Nuntă din Olanda” timp de 3 ani consecutiv.

Următorii speakeri așteptați pe scena ITF vor fi – Andrei Vuia care va aduce în discuție „Cum să îți construiești corect strategia de preț”, apoi se va trece în zona de fashion cu ajutorul lui Daniel Ilinca – „Fotografia de Fashion și Budoir”, un speaker surpriză va discuta despre „Importanța tehnologiei în creația artistică”.

Arădeanca Sabina Mladin vorbește despre „Ce ne inspiră și ne motivează în fotografia de eveniment?” și cum poate pasiunea să devină un job. Timișoreanul Alexandru Hreniuc abordează o temă destul de neobișnuită – veniturile alternative din fotografie și branding. Penultimul invitat va fi Cătălin Balog Bellu – acesta vorbește despre finanțări nerambursabile. Cătălin Anghel – organizatorul festivalului va oferi detalii despre Importanța unui monitor de calitate și lucrul pe profilele de culoare atunci când Benq este prima alegere.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*